Κατηγορίες

Σκύλοι & διατροφή. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση σας.  Ο οργανισμός του σκύλου και η δική σας δυνατότητα αποτελούν τους δυο κυριότερους παράγοντες επιλογής τροφής.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε περιληπτικά τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα των σκυλοτροφών που είναι διαθέσιμα, ώστε να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε – πάντα βεβαίως με τη συμβουλή του κτηνίατρου σας!

 

Ωμές ή μαγειρεμένες σπιτικές τροφές για σκύλους

Οι σπιτικές τροφές χρειάζονται λεπτομερή σχεδιασμό, προσοχή και αφοσίωση, ενώ εσείς πρέπει να εξοικειωθείτε με τη διατροφή των σκύλων και τις ατομικές διατροφικές ανάγκες του δικού σας σκύλου.

 

Πλεονεκτήματα σπιτικών τροφών για σκύλους

 

·        Οι σπιτικές τροφές για σκύλους παρέχουν ένα μεγάλο εύρος από υγιεινά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, ενώ σας δίνει απόλυτο έλεγχο: γνωρίζετε ακριβώς τι τρώει το σκυλί σας.

·        Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα σκυλιά προτιμούν τη γεύση των σπιτικών γευμάτων από τις εμπορικές τροφές σκύλου (κροκέτες, BARF).

·        Όταν φτιάχνετε το φαγητό του σκύλου σας από το μηδέν, τα συστατικά επεξεργάζονται ελάχιστα και είναι φρέσκα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία τους.

·        Οι σπιτικές τροφές (ωμές ή μαγειρεμένες) περιέχουν αρκετή υγρασία που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των οργάνων του σκύλου σας και την ενυδάτωση των κυττάρων του.

 

Μειονεκτήματα σπιτικών τροφών για σκύλους

 

·        Όταν φτιάχνετε το φαγητό του σκύλου σας στο σπίτι είναι πιθανό να παραλείψετε ορισμένα απαραίτητα συστατικά για την υγεία του, θέτοντάς τον σε κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας.

·        Οι σπιτικές τροφές για σκύλους χρίζουν ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική τήρηση των «πλήρων και ισορροπημένων» συνταγών. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής για σκύλους.

·        Το μαγείρεμα, τεμάχισμα, η συσκευασία, η πολτοποίηση των τροφών για τα σκυλιά σας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

·        Η σίτιση με σπιτικές τροφές για σκύλους (ωμές ή μαγειρεμένες) είναι δυνητικά πιο δαπανηρή από την αγορά εμπορικών τροφών.

·        Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη και ποιοτικότερη τροφή σκύλου είναι η σπιτική αρκεί να εφαρμόζεται σωστά και με την κατάλληλη καθοδήγηση.

 

 

Ξηρή τροφή για Σκύλους (κροκέτες)

 

Η σίτιση του σκύλου σας με ξηρή τροφή είναι ιδιαίτερα βολική, γεγονός που εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν κροκέτες – και μόνο κροκέτες – για τα σκυλιά τους.

 

Πλεονεκτήματα ξηρών τροφών για σκύλους

 

·        Οι ξηρές τροφές για σκύλους αποτελούν την πιο συμφέρουσα διατροφή που μπορείτε να τους δώσετε

·        Μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

·        Περιλαμβάνουν εγγύηση για τη διατροφική πληρότητα – δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

·        Διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε γεύση, προέλευση και κόστος.

·        Δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία.

 

Μειονεκτήματα ξηρών τροφών για σκύλους

 

·        Κατά τη σίτιση ξηρών τροφών για σκύλους, πρέπει να εμπιστεύεστε την εταιρεία και τον κατασκευαστή ως προς την ποιότητα των συστατικών και τις ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.

·        Οι ξηρές τροφές για σκύλους περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων (άμυλο) πράγμα που ενδέχεται να τους προκαλέσει αλλεργίες και δυσανεξίες.

·        Οι ημερομηνίες λήξης της ξηράς τροφής για σκύλους έχουν σημασία! Τα επίπεδα βιταμινών και η συντήρηση μειώνεται με το χρόνο, γι’ αυτό πρέπει να έχουν ήδη καταναλωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης.

·        Ανάλογα τα συστατικά της ξηράς τροφής για σκύλους, τα περιττώματα είναι αρκετά ίσως και μαλακά δείχνοντας έτσι μειωμένη αφομοίωση θρεπτικών συστατικών.

·        Οι ξηρές τροφές περιέχουν ελάχιστη υγρασία αναγκάζοντας τον σκύλο σας να πίνει νερό όσο τις καταναλώνει ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερη πέψη κάτι όμως που παράλληλα τον πρήζει και δυσκολεύει την σωστή λειτουργία των οργάνων του.

 

Κονσερβοποιημένες (υγρές) τροφές για σκύλους

 

Μαζί με την ξηρά τροφή για σκύλους, οι κονσερβοποιημένες ή υγρές τροφές είναι η πιο  διαδεδομένη πηγή σίτισης για σκύλους. Τα σκυλιά τείνουν να απολαμβάνουν τη γεύση της υγρής τροφής αισθητά περισσότερο από τις κροκέτες, ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης σας επιτρέπει να αποφεύγετε συντηρητικά και υπερ-επεξεργασία.

 

Πλεονεκτήματα κονσερβών (υγρών τροφών) για σκύλους

 

·        Οι κονσέρβες (υγρή τροφή) για σκύλους είναι πιο νόστιμες από τις ξηρές τροφές.

·        Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χρησιμοποιούν φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, αντί για επεξεργασμένα κρέατα.

·        Δεν υπάρχουν συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες για σκύλους, ενώ διατηρούνται στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

·        Οι υγρές τροφές για σκύλους συνήθως περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες από τις ξηρές τροφές.

·        Δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία

·        Η εμπορικές υγρές τροφές για σκύλους περιλαμβάνουν εγγύηση διατροφικής πληρότητας.

·        Οι υγρές τροφές έχουν αρκετή υγρασία που είναι απαραίτητη για τη ομαλή λειτουργία των οργάνων και την ενυδάτωση των κυττάρων του σκύλου.

 

Μειονεκτήματα κονσερβών (υγρών τροφών) για σκύλους

 

·        Κατά τη σίτιση κονσερβοποιημένων τροφών για σκύλους, πρέπει να εμπιστεύεστε την εταιρεία και τον κατασκευαστή ως προς την ποιότητα των συστατικών και τις ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.

·        Οι κονσέρβες για σκύλους είναι γενικά πιο ακριβές από ότι η ξηρή τροφή.

·        Οι υγρές τροφές μπορεί να περιέχουν πολύ λίπος για ορισμένα σκυλιά.

 

 

Έτοιμες ωμές BARF τροφές για σκύλους

 

Η διατροφή́ B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food) δηλαδή βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή, την οποία ανακάλυψε πριν από 30 σχεδόν χρόνια ο διάσημος Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinhurst, σκοπό έχει να προσφέρει στο κατοικίδιο μια ολοκληρωμένη, ασφαλή τροφή, από αγνά, φυσικά υλικά.  Για όσους θέλουν τόσο τα οφέλη των ωμών BARF τροφών για την υγεία των σκύλων, οι έτοιμες BARF τροφές για σκύλους αποτελούν μια επιλογή που αξίζει να εξερευνήσετε.

 

Πλεονεκτήματα έτοιμων BARF τροφών για σκύλους

 

·        Οι έτοιμες ωμές BARF τροφές για σκύλους που αγοράζετε στο κατάστημα χρησιμοποιούν αληθινά, μη επεξεργασμένα συστατικά, πράγμα που σημαίνει μέγιστη διατήρηση θρεπτικών ουσιών για το σκυλί σας.

·        Οι τροφές για σκύλους που περιλαμβάνουν ωμό κρέας είναι πιο κοντά στις εξελικτικές, βιολογικά κατάλληλες δίαιτες των άγριων προγόνων των σκύλων με τους οποίους μοιράζονται σχεδόν πανομοιότυπο DNA και βιολογία (κατά 99%).

·        Οι περισσότερες έτοιμες ωμές BARF τροφές δεν περιέχουν συντηρητικά, ούτε τεχνητές γεύσεις, αρώματα, χρώματα και ενισχυτικά γεύσης.

·        Η ωμή τροφή barf δίνει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία πολλών σκύλων όπως καθαρά δόντια, ισχυρό και λαμπερό τρίχωμα και μειωμένες αλλεργικές αντιδράσεις.

·        Αρκετές έτοιμες ωμές τροφές περιλαμβάνουν εγγύηση διατροφικής πληρότητας.

·        Επιλέγοντας ποικιλία ποιοτικών και ισορροπημένων έτοιμων BARF τροφών παρέχετε στον σκύλο σας ποικιλία θρεπτικών συστατικών ενισχύοντας την υγεία του.

·        Ο σκύλος σας αφομοιώνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά της ωμής τροφής κάνοντας λίγα και σχηματισμένα περιττώματα.

·        Οι ωμές BARF τροφές έχουν αρκετή υγρασία, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των οργάνων του σκύλου σας και την ενυδάτωση των κυττάρων του.

 

Μειονεκτήματα έτοιμων BARF τροφών για σκύλους

 

·        Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας με έτοιμες ωμές BARF τροφές, πρέπει να εξακολουθείτε να εμπιστεύεστε την εταιρεία παρασκευής τροφών για κατοικίδια ως προς την ποιότητα των συστατικών και τις ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής, διατήρησης και μεταφοράς τους.

·        Οι ωμές BARF τροφές δεν ενδείκνυνται για άρρωστα ή ηλικιωμένα σκυλιά επειδή τα ωμά κρέατα μπορεί να περιέχουν παθογόνα (παράσιτα, βακτήρια), ενώ αποτελούν κίνδυνο για ανοσοκατεσταλμένους σκύλους. Η κατάψυξη δεν καταστρέφει τα βακτήρια. Τα κοιμίζει όσο είναι παγωμένα και ενεργοποιούνται εκ νέου μετά το ξεπάγωμα.

·        Οι ωμές BARF τροφές δεν μεταφέρονται εύκολα (είναι κατεψυγμένες).

·        Ορισμένες έτοιμες ωμές BARF τροφές (κυρίως οι φθηνότερες) για σκύλους περιέχουν πολύ λίπος για ορισμένα σκυλιά και δεν είναι πλήρεις και ισορροπημένες για όλους τους σκύλους.

·        Αρκετές έτοιμες ωμές BARF τροφές (κυρίως οι φθηνότερες) περιέχουν αυξημένο ψιλοκομμένο κόκαλο που οδηγεί εύκολα σε δυσκοιλιότητα και διατροφική ανισορροπία.

·        Οι ωμές BARF τροφές για σκύλους πρέπει να διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία (χωρίς απόψυξη έως την κατανάλωση), διαφορετικά αλλοιώνονται και αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί (παράσιτα, βακτήρια, μύκητες).

·        Οι έτοιμες BARF τροφές συνήθως δεν είναι πλήρεις, οπότε θα πρέπει να ταΐζετε διαφορετικά είδη γευμάτων BARF ώστε ο σκύλος σας να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ή/και να προσθέσετε ποιοτικά και σπιτικά τρόφιμα κατάλληλα για σκύλους καθώς και συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.

 

 

Εν κατακλείδι

 

Καμία τροφή για σκύλους δεν είναι ιδανική για όλα τα σκυλιά! Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τις ευαισθησίες του σκύλου σας προτού αποφασίσετε. Μπορεί επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσετε το σκυλί σας ένα μείγμα διαφορετικών τύπων τροφών για μεγαλύτερη ποικιλία στην διατροφή του.

Όπως και να έχει είναι καλύτερα να επιλέξετε προσεκτικά κάνοντας την έρευνα σας και να αποφύγετε φθηνές άρα και χαμηλής ποιότητας τροφές και λιχουδιές για τον σκύλο σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τροφές που περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο μαλλιαρός σας φίλος, ανατρέξτε στην ετικέτα για τις λέξεις "πλήρεις και ισορροπημένες". Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί το FDA για τη ρύθμιση των προφίλ θρεπτικών ουσιών για σκύλους και γάτες που έχουν συσταθεί από την Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO). 

Αν επιλέξετε μία ισορροπημένη διατροφή για τον σκύλο σας, που περιέχει δηλαδή όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την ωμή τροφή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να απαιτεί επιπλέον συμπληρώματα βιταμινών.

Παρακολουθώντας παράλληλα πως ανταποκρίνεται ο σκύλος σας στο είδος τροφής που έχετε επιλέξει (διάθεση, περιττώματα, ούρα, στοματική υγιεινή, ποιότητα τριχώματος και δέρματος, αρθρώσεις, εξετάσεις αίματος) και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιο είδος διατροφής ταιριάζει καλύτερα στον σκύλο σας.

Μάθετε τις ανάγκες και ευαισθησίες του σκύλου σας, αναλογιστείτε την δική σας οικονομική δυνατότητα, την καθημερινότητά σας, τον τρόπο ζωής σας και λάβετε την καλύτερη δυνατή απόφαση.

 

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού