Κατηγορίες

Υιοθεσία σκύλου

Ένας σκύλος δεν είναι ένα παιχνίδι, με το οποίο παίζουμε μέχρι να βαρεθούμε και μετά το παρατάμε περιμένοντας το επόμενο. Είναι ένα έμψυχο κοινωνικό ον με βιολογικές ανάγκες που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια της ζωής μας.

Πρέπει λοιπόν να σκεφτεί ο μελλοντικός ιδιοκτήτης: έχω την βασική γνώση ή είμαι διατεθειμένος να την αποκτήσω όσον αφορά τα μικρά -αλλά σημαντικά- πράγματα που θα κάνουν ευχάριστη τη συμβίωση με το σκύλο μου και θα τον αποτρέψουν να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκπαιδευτής για να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά.

Το ερώτημα παραμένει: σκύλο ράτσας ή διασταύρωσης;

Τι είναι όμως ο λεγόμενος περίφημος σκύλος ράτσας; Στη ουσία δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε και λιγότερο σκύλος από όλα τα υπόλοιπα σκυλιά. Είναι απλά ένας σκύλος τον οποίο κάποιος άνθρωπος αρχικά, επέλεξε να ξεχωρίσει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και από εκεί και πέρα να του κάνει επιλεκτική αναπαραγωγή για να διατηρήσει ή και να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κάποια από αυτά είναι πιο ανθεκτικά στο χιόνι, κάποια είναι πολύ γρήγορα στο τρέξιμο, κάποια διαπρέπουν στο κολύμπι και σώζουν ζωές, κάποια είναι καλύτεροι κυνηγοί, κάποια είναι φοβεροί φύλακες, κάποια άλλα είναι μοναδικά στο να προστατεύουν κοπάδια, κάποια στο να οσφρίζονται και να ανιχνεύουν ουσίες κλπ.

 Δηλαδή μέσα από το πέρασμα των χρόνων, ο άνθρωπος έχει επιλέξει να αναπαράγει σκυλιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με στόχο τα σκυλιά αυτά να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα σε συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες διαφορετικές ανά περίπτωση άρα και ράτσα σκύλου.

 Και πάλι όμως, τίποτα δεν αποκλείει πως ένας σκύλος χωρίς να είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος ως ράτσα δε μπορεί να διαπρέψει σε κάποια από αυτά τα καθήκοντα.  

Τα διασταύρωσης, αποτελούν ύμνο προς τη φύση. Η αποθέωση της φυσικής ποικιλίας: χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, μας κερδίζουν με την ζωντάνια, το ταπεραμέντο, την εφευρετικότητα, την εξυπνάδα, τη σφριγηλότητα και την μοναδική αφοσίωση τους σε άπειρα διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. 

Άλλωστε το να ισχυριζόμαστε πως τα σκυλιά ράτσες είναι γενικά καλύτερα από τα υπόλοιπα σκυλιά είναι περίπου σαν να ισχυριζόμαστε πως ο άνθρωπος κάνει καλύτερες επιλογές από την ίδια τη φύση. Από εκεί και πέρα για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα όπως για παράδειγμα για καθήκοντα ασφάλειας ή φύλαξης, σίγουρα υπάρχουν σκυλιά με διαφορετικές δεξιότητες από άλλα, ακριβώς όπως συμβαίνει και ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. 

Πολύ συχνά αγοράζοντας σκύλους, ανατροφοδοτούμε άθελα μας μια πολύ κακή πλευρά της αγοράς, όπου μη επαγγελματίες εκτροφείς, αναπαράγουν σκύλους υποβάλλοντας τα θηλυκά σκυλιά σε αλλεπάλληλες γέννες και υπό απαράδεκτες συνθήκες. Παράλληλα την ίδια στιγμή καταδικάζουμε σε θάνατο ένα σκύλο που εξαιτίας της αγοράς μας θα οδηγηθεί είτε σε αργό θάνατο από πλήξη και ακινησία είτε σε ευθανασία μην έχοντας γνωρίσει ποτέ την καλή πλευρά του ανθρώπου και την αγάπη.

Αντίθετα, υιοθετώντας ένα σκύλο, σώζεις κυριολεκτικά μια ψυχή, και αποκτάς στο πλάϊ σου έναν μοναδικά αφοσιωμένο σύντροφο που θα αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή να σε ευγνωμονεί και ποτέ δε θα σε προδώσει.

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. Τόσο απλά, αλλά και τόσο αυστηρά. Με έναν σκύλο κοντά σου, θα αλλάξει όλη σου η καθημερινότητα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με οτιδήποτε λιγότερο.

Το αδέσποτο δεν θα σε αγαπήσει παραπάνω από ένα που σου ήρθε από φάρμα. Αλλά θα αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου λίγο περισσότερο.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού