Κατηγορίες

Σκύλος και διατροφή

Είτε είστε έμπειρος είτε αρχάριος ιδιοκτήτης σκύλου, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του τετράποδου φίλου σας. Και όντως η υγεία του σκύλου σχετίζεται στενά με την τροφή του.

Η φυσική ευεξία, η ζωτικότητα και η διάρκεια ζωής του τετράποδου φίλου σας μπορούν να επηρεαστούν και να ενισχυθούν με τη σωστή τροφή. Αντιθέτως, μια «λάθος» τροφή μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας προβλήματα υγείας.

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ασθένειες του σκελετού και των αρθρώσεων, νεφρική νόσο, ακόμη και καρκίνο.

Ο τετράποδος φίλος σας έχει ανάγκη από ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο προκύπτει ανάλογα με την ηλικία, τη ράτσα, τα κιλά, τις ανάγκες, την μορφή άσκησης ακόμα και τα γούστα του σκύλου.

Η ισορροπημένη και πλήρης διατροφή, θα του εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να έχει ενέργεια, σωστή ανάπτυξη, γερά κόκαλα και δυνατούς μύες!

Συνήθως οι κύριες διατροφικές προσεγγίσεις των ανθρώπων που έχουν σκύλο σχετίζονται

  • με την ξηρά τροφή, την πιο εύκολη, ποιοτική και οικονομική λύση,
  • την μέθοδο barf, η οποία βασίζεται στην ωμή λήψη τροφής και τα κόκαλα και τέλος
  • στο μαγειρευτό φαγητό.

Ο κάθε σκύλος ακόμα και αυτοί της ίδιας ράτσας έχουν διαφορετικά γούστα και σίγουρα διαφορετικό τρόπο ζωής και διαμονής.

Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες ενός μεγαλόσωμου, μικρόσωμου ή μεσαίου μεγέθους σκύλο.

Αν και το ωμό κρέας περιέχει αρκετά αμινοξέα/βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που το προτιμούν για το ζωάκι τους.

Οι πιο μικρόσωμες φυλές έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό, που σημαίνει ότι καίνε ενέργεια με πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς.

Ανάλογα με τη σωματική τους κατάσταση και το επίπεδο δραστηριότητάς τους, κάποιοι σκύλοι ενδέχεται να χρειάζονται διπλάσιες θερμίδες καθημερινά σε σχέση με πιο μεγαλόσωμες φυλές.

Οι καλύτερες τροφές για μικρόσωμους σκύλους περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες, για να τους προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται.

Επιπλέον, το μέγεθος της κροκέτας είναι μικρότερο για να ταιριάζει στο μικρότερο μέγεθος του στόματος και του στομάχου τους.

Οι πιο μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να έχουν πιο αργό μεταβολισμό, αλλά σίγουρα έχουν μεγαλύτερη όρεξη! Οι ειδικά σχεδιασμένες για μεγαλόσωμες φυλές τροφές έχουν μεγαλύτερο, πιο ικανοποιητικό, μέγεθος κροκέτας που αναγκάζει τους μεγαλόσωμους σκύλους να μασάνε περισσότερο, ώστε να μην καταπίνουν βιαστικά το φαγητό τους.

Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και οι πιο συμπυκνωμένες πρωτεΐνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων και των ζωτικών οργάνων τους, ενώ περιέχει και και γλυκοζαμίνη για την ενίσχυση των ίδιων των αρθρώσεων.

Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα δραστήριος ή αν είναι σκύλος εργασίας, θα μπορούσατε ενδεχομένως να επιλέξετε μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή που να ταιριάζει στο «δραστήριο» τρόπο ζωής του.

Αυτή θα του προσφέρει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών, πρωτεΐνης και βιταμινών, όπως η βιταμίνη B12, για να τον βοηθούν να παίρνει περισσότερη ενέργεια από την τροφή του.

Η βιταμίνη E μπορεί επίσης να βοηθήσει τους κουρασμένους μυς να επανέλθουν γρηγορότερα ύστερα από περιόδους εντατικής άσκησης.

Γενικά συνιστάται τα θηλυκά που κυοφορούν να περνούν ξανά σε καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια, για να παίρνουν τις επιπλέον θερμίδες και τα υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται.

Οι λιγότερο δραστήριοι σκύλοι χρειάζονται λιγότερα λιπαρά, οπότε μια «light» τροφή θα μπορούσε να τα βοηθήσει να μην πάρουν βάρος.

Μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή ή μια ποιοτική κονσέρβα αναφέρει αναλυτικά τα συστατικά και τις ποσότητες από πρωτεΐνες, λιπαρά, τέφρα, ίνες, υγρασία και τα πιο σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες.

Οι κατασκευαστές ζωοτροφών είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου, να αναγράφουν τα στοιχεία της ζωοτροφής αναλυτικά στη συσκευασία.

Μια ποιοτική ξηρά τροφή περιέχει αλεύρι από κρέας και κατά προτίμηση με την ονομασία του είδος κρέατος, π.χ. αλεύρι από κρέας κοτόπουλου.

Όταν διαβάσουμε ότι η τροφή περιέχει 20% φρέσκο κρέας, πρέπει να αναλογιστούμε ότι με την επεξεργασία του κρέατος και την αλευροποίησή του χάνει το 60% των υγρών που περιέχει.

Έτσι, 20% φρέσκο κρέας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10% αλεύρι από κρέας.

Επίσης είναι καλό να αποφύγουμε προϊόντα που αναφέρουν ότι περιέχουν φυτικά υποπροϊόντα χωρίς ακριβή περιγραφή.

Συνήθως αποτελούνται από φτηνά φυτικά υλικά όπως πριονίδια και φλούδες από φιστίκια.

Η σωστή διατροφή βοηθάει το σκύλο να συντηρεί το σωστό βάρος, εξασφαλίζει ένα δυνατό ανοσοποιητικό και προστατεύει το σκύλο μας από διάφορες ασθένειες.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού