Κατηγορίες

Κατοικίδιο κουνέλι

Ο χώρος που πρέπει να διαμένει ένα κουνέλι θα πρέπει να είναι ξεχωριστός. Υπάρχουν ειδικά κλουβάκια στην αγορά κατάλληλα για το μέγεθος του κάθε κουνελιού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίζεται συνέχεια σε αυτό το μέρος.

Αν επιλέξουμε να παραμένει ελεύθερο συνεχώς στο σπίτι και όταν δεν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας για να το επιβλέπει θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να γίνεται χωροταξικός περιορισμός του ζώου.

Αρκετοί φιλόζωοι πριν αποκτήσουν αυτό το αξιαγάπητο τρωκτικό αναρωτιούνται ”Πόσο ζεί ένα κατοικίδιο κουνέλι;”.

 Τα κουνέλια, όπως τα περισσότερα ζώα, απαιτούν καθημερινή φροντίδα και περιποίηση για μια υγιή και μακρά ζωή. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται ανάμεσα στα δέκα με δώδεκα έτη.

 Η καθημερινότητα τους δεν αφορά μόνο στη σίτιση και στη περισυλλογή των ακαθαρσιών τους, αλλά σε πολλά περισσότερα όπως το μπάνιο και η υγιεινή.

Η διατροφή των κουνελιών καθορίζεται από ποικιλία υγιεινών συστατικών. Σύμφωνα με τον οργανισμό πρόνοιας κουνελιών (RWAF) η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται κυρίως από σανό και γρασίδι, ενώ σε μικρότερο ποσοστό από λαχανικά κατά προτίμηση αποξηραμένα.

 Κομμάτια αποξηραμένα από καρότα, μήλα και ανανά καλό είναι να δίνονται σαν λιχουδιά μία με δυο φορές την εβδομάδα. Ο ανανάς μάλιστα, συμβάλλει και στη καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Λαχανικά, όπως το μπρόκολο, μαρούλι, μαϊντανός, καρότα, και διάφορα άλλα λαχανικά προκαλούν διάρροιες στα αγαπημένα μας πλασματάκια. Σε περίπτωση που είναι αποξηραμένα, μπορείτε να τους δίνετε σπάνια και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Το κουνέλι σας θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο νερό. Φροντίστε να του αλλάζετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το νερό μπορεί να διατηρείται σε διανομέα νερού ή σε μπολ. Εάν χρησιμοποιείτε διανομέα νερού, σε περίπτωση που μόλις πήρατε το κουνέλι σας, προσέξτε για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα μπουκάλια, και καθαρίζετε τα μπουκάλια καθημερινά ώστε να μη βουλώσουν οι σωλήνες. Εάν χρησιμοποιείτε μπολ, φροντίστε να είναι αρκετά βαρύ ώστε να μην το αναποδογυρίσει το κουνέλι σας.

Τα κουνέλια θεωρούνται σχετικά στοργικά και τρυφερά πλασματάκια. Όταν είναι ταϊσμένα και ξεκούραστα γίνονται πολύ εκφραστικοί και φιλικοί τύποι. Όταν είναι χαρούμενα τρέχουν πέρα-δώθε στο δωμάτιο, ενώ, όταν πεινάνε αρχίζουν να μασουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

 Κάθε φορά που νιώθουν παραμελημένα και επιθυμούν να τραβήξουν τη προσοχή, σκαλίζουν το πόδι του αφεντικού τους. Αν τύχει, όμως, να βρεθείτε στο δρόμο τους και εμποδίζετε, θα προσπαθήσουν να σας σκουντήξουν με τη μυτούλα τους.

 Τα κουνέλια είναι ζώα που τους αρέσει να πατούν τα πόδια τους στη γη. Αυτό σημαίνει ότι τα ενοχλεί και τα φοβίζει να τα κρατάμε και να τα αρπάζουμε. Σε αυτή τη περίπτωση κρύβονται και προτιμούν την ησυχία τους.

 Είθισται να χαμηλώνουν το κεφάλι τους, να ακουμπάνε με τα μάγουλα τους το έδαφος και να κλείνουν τα μάτια τους με ευχαρίστηση. Επιπλέον, λατρεύουν να τα ξύνετε γύρω από τους ώμους και στην πλατούλα, ενώ τα σημεία του σώματος στα οποία δεν τους αρέσει να τα χαϊδεύουμε είναι τα αυτιά, ο λαιμός, τα πόδια, το στομάχι και η ουρά.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού