Κατηγορίες

Χάμστερ - Το μικρό κατοικίδιο με τους μεγάλους κινδύνους

Ψάξτε να βρείτε κάποιο σε ηλικία 5 έως 8 εβδομάδων. Τα πολύ μικρά χάμστερ είναι πολύ ντροπαλά και φοβούνται πολύ εύκολα, γι’ αυτό είναι άσκοπο να προσπαθείτε να τα εξημερώσετε πριν περάσει λίγος καιρός, αλλά και πριν μεγαλώσουν. Πρέπει να θυμάστε ότι η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο δύο χρόνια, παρόλο που μπορεί, εάν ζουν δίχως ταίρι, να ζήσουν και τρία χρόνια. Μπορείτε λοιπόν να συμβιώσετε μαζί του για περισσότερα χρόνια, αρκεί να το αποκτήσετε αμέσως μετά από τον απογαλακτισμό του.

Μη βιαστείτε να αποφασίσετε ποιο χάμστερ θα αγοράσετε.

Ζητήστε από τον πωλητή του καταστήματος να σας δείξει τα χαμστεράκια. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα επιλέξετε θα είναι σε καλή φυσική κατάσταση και με καλή διάθεση. Εάν κάνετε σωστή επιλογή, θα αποφύγετε την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον.

Αναζητήστε στο μελλοντικό σας χάμστερ τις ενδείξεις της καλής υγείας: μαλακό και καθαρό τρίχωμα, ζωντανά και διαυγή μάτια και μία γενική εντύπωση ανθεκτικότητας.

Στα νεαρά, το εσωτερικό των αυτιών είναι καλυμμένο με μικρές άσπρες τρίχες. Οι τρίχες αυτές σταδιακά πέφτουν και όταν το χάμστερ είναι σε προχωρημένη ηλικία, τα αυτιά του δεν έχουν καθόλου τρίχες και είναι γυαλιστερά. Ορισμένα μπορεί να έχουν κοψίματα στα αυτιά τους. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι είχαν “μπλεχτεί” σε κάποιον καυγά και εάν τα κοψίματα είναι καθαρά και έχουν επουλωθεί, δεν πρέπει ν’ ανησυχείτε.

Αφού εξετάσετε πρώτα τα αυτιά, συνεχίστε με τη μουσούδα, τα πόδια και την κοιλιά. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αλλοιώσεις ή ξηρές περιοχές στο δέρμα, σημάδια που αποτελούν ενδείξεις δερματικών προβλημάτων ή “καυγάδων”. Αποφύγετε τα χάμστερ που αποβάλλουν υγρά από τη μύτη ή τα μάτια, καθώς και όσα είναι απαθή και νωθρά. Η υγρή ουρά είναι κι αυτή ένδειξη κακής υγείας. Ελέγξτε μήπως υπάρχουν στο δέρμα ουλές ή φαλακρά σημεία. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ανησυχήσετε, εάν παρατηρήσετε μικρές κηλίδες με διάμετρο ένα εκατοστό περίπου στους γοφούς. Αυτές οι κηλίδες μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή μαύρο χρώμα και το δέρμα σε αυτά το σημεία μπορεί να είναι πιο παχύ απ’ ότι στο υπόλοιπο σώμα. Ονομάζονται διμορφικές χρωστικές κηλίδες και είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Δεν είναι λίγοι οι λόγοι για τους οποίους τα χάμστερ αποτελούν ιδανική επιλογή κατοικίδιου για τα παιδιά μας. Είναι ζωάκια αρκετά οικονομικά τόσο αναφορικά με την αγορά όσο και με τη συντήρησή τους και έχουν μέγεθος που δεν τρομάζει, ούτε «απειλεί» το παιδί. Συν τοις άλλοις, το μέγεθός τους βοηθάει σε περιπτώσεις έλλειψης χώρου, καθώς δεν χρειάζεται παρά ελάχιστα εκατοστά για τη φιλοξενία ενός κλουβιού. Πρόκειται για κατοικίδια ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, αφού η μαλακή φουντωτή τους εμφάνιση προσφέρεται για τη μικρή παιδική αγκαλιά και τα παιχνίδια τους μπορούν να γίνουν από διασκεδαστικά έως αστεία. Επιπλέον, δεν χρειάζονται παρά την ελάχιστη φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει τη στέγασή τους, το φαγητό και το νερό τους, μερικά παιχνίδια και βεβαίως, καθημερινό καθάρισμα του κλουβιού και αλλαγή του νερού τους με φρέσκο.

Σε γενικές γραμμές, τα χάμστερ έχουν μικρή διάρκεια ζωής και είναι νυκτόβια ζώα, τα οποία συχνά δαγκώνουν και μασάνε τα πάντα που θα βρουν μπροστά τους. Επιπλέον, είναι από τα ζώα που εύκολα θα «δραπετεύσουν» από το κλουβί τους χωρίς να τα πάρετε χαμπάρι, και θα ουρήσουν εκτός του χώρου τους (σημειωτέον ότι τα ούρα των αρσενικών έχουν ιδιαίτερα έντονη, δυσάρεστη οσμή).

Πρόκειται για «εύθραυστα» ζώα που χρειάζονται πολλή προσοχή στο χειρισμό, κάτι που τα πολύ μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι τα χάμστερ μπορούν να είναι φορείς επικίνδυνων βακτηριδίων τα οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μολύνσεις στα μικρά παιδιά, τα οποία δύσκολα θα τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ακόμα τόσο ολοκληρωμένο όσο αυτό ενός ενήλικα.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού