Κατηγορίες

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για την υγεία και τη διάθεση

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που προκύπτουν από το να μοιράζονται τη ζωή τους με ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, πολλοί από εμάς παραμένουν ανυποψίαστοι για τα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύουν την ευχαρίστηση που προσφέρει η αγκαλιά με έναν τριχωτό φίλο. Μόλις πρόσφατα οι μελέτες άρχισαν να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη του δεσμού ανθρώπου-ζώου.

 

Τα κατοικίδια ζώα έχουν εξελιχθεί ώστε να συντονίζονται έντονα με τους ανθρώπους και τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να κατανοούν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμη καλύτερα στο να ερμηνεύουν τον τόνο της φωνής μας, τη γλώσσα του σώματος και τις χειρονομίες. Και όπως κάθε καλός ανθρώπινος φίλος, ένας πιστός σκύλος θα σας κοιτάξει στα μάτια για να μετρήσει τη συναισθηματική σας κατάσταση και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε (και φυσικά για να υπολογίσει πότε θα έρθει η επόμενη βόλτα ή η επόμενη λιχουδιά).

 

Τα κατοικίδια ζώα, ιδίως οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, να απαλύνουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και το παιχνίδι και ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και δραστήρια. Τα κατοικίδια ζώα παρέχουν επίσης πολύτιμη συντροφιά για τους ηλικιωμένους ενήλικες. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και άνευ όρων αγάπη στη ζωή σας.

Κάθε κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

 

Αν και είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι με κατοικίδια ζώα έχουν συχνά μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία τους από εκείνους που δεν έχουν, ένα κατοικίδιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σκύλος ή γάτα. Ένα κουνέλι θα μπορούσε να είναι ιδανικό αν είστε αλλεργικοί σε άλλα ζώα ή έχετε περιορισμένο χώρο αλλά θέλετε έναν τριχωτό φίλο για να αγκαλιάζετε. Τα πουλιά μπορούν να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση αν είστε ηλικιωμένος. Τα φίδια, οι σαύρες και άλλα ερπετά μπορούν να γίνουν εξωτικοί σύντροφοι. Ακόμα και η παρακολούθηση ψαριών σε ένα ενυδρείο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής έντασης και στη μείωση των σφυγμών σας.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με όσους δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Οι άνθρωποι με κατοικίδια ζώα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν άνθρωποι με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.

·        Το παιχνίδι με έναν σκύλο, μια γάτα ή ένα άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία ηρεμούν και χαλαρώνουν.

·        Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακών παθήσεων) από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

·        Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή που έχουν κατοικίδια ζώα επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.

·        Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ηλικίας άνω των 65 ετών κάνουν 30 τοις εκατό λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους σε σχέση με όσους δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

 

Ένας από τους λόγους για αυτές τις θεραπευτικές επιδράσεις είναι ότι τα κατοικίδια ζώα εκπληρώνουν τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για άγγιγμα. Ακόμη και σκληροί εγκληματίες στη φυλακή παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά την αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα, πολλοί από τους οποίους βιώνουν για πρώτη φορά αμοιβαία στοργή. Το χάιδεμα, η αγκαλιά ή το άλλο άγγιγμα ενός αγαπημένου ζώου μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας καταπραΰνει γρήγορα όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί επίσης να απαλύνει τη μοναξιά, και τα περισσότερα σκυλιά αποτελούν ένα μεγάλο ερέθισμα για υγιή άσκηση, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να απαλύνει την κατάθλιψη.

 

Πώς τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σας

 

Η υιοθέτηση υγιών αλλαγών στον τρόπο ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες, της διπολικής διαταραχής και της μετατραυματικής διαταραχής. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, καθώς:

 

Αυξάνοντας την άσκηση. Το να βγάζετε έναν σκύλο βόλτα, πεζοπορία ή τρέξιμο είναι διασκεδαστικοί και ανταποδοτικοί τρόποι για να εντάξετε την υγιεινή καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους για καθημερινή άσκηση - και η καθημερινή άσκηση είναι ιδανική και για το ζώο. Θα εμβαθύνει τη μεταξύ σας σχέση, θα εξαλείψει τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους και θα διατηρήσει το κατοικίδιό σας σε φόρμα και υγεία.

 

Παρέχοντας συντροφικότητα. Η συντροφικότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και να προσθέσει ακόμη και χρόνια στη ζωή σας, ενώ η απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα κατάθλιψης. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι σας χρειάζονται και σας θέλουν και να απομακρύνετε την προσοχή από τα προβλήματά σας, ειδικά αν ζείτε μόνοι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών μιλούν στα κατοικίδιά τους, μερικοί μάλιστα τα χρησιμοποιούν για να επεξεργαστούν τα προβλήματά τους. Και τίποτα δεν νικάει τη μοναξιά όπως το να επιστρέφετε στο σπίτι με μια ουρά που κουνάει την ουρά ή μια γάτα που γουργουρίζει.

 

Σας βοηθούν να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Τα κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό κοινωνικό λιπαντικό για τους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας σας να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε νέες φιλίες. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά σταματούν και μιλούν μεταξύ τους σε βόλτες, πεζοπορίες ή σε ένα πάρκο σκύλων. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν επίσης νέους ανθρώπους σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, σε λέσχες και σε μαθήματα εκπαίδευσης.

 

Μείωση του άγχους. Η συντροφιά ενός ζώου μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων που αγχώνονται να βγουν στον κόσμο. Επειδή τα κατοικίδια ζώα τείνουν να ζουν στη στιγμή -δεν ανησυχούν για το τι συνέβη χθες ή τι μπορεί να συμβεί αύριο- μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο προσεκτικοί και να εκτιμήσετε τη χαρά του παρόντος.

 

Προσθέτοντας δομή και ρουτίνα στην ημέρα σας. Πολλά κατοικίδια ζώα, ιδίως σκύλοι, απαιτούν ένα τακτικό πρόγραμμα σίτισης και άσκησης. Η ύπαρξη μιας σταθερής ρουτίνας διατηρεί ένα ζώο ισορροπημένο και ήρεμο - και μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς. Ανεξάρτητα από τη διάθεσή σας -καταθλιπτική, αγχωμένη ή στρεσαρισμένη- ένα θλιμμένο βλέμμα από το κατοικίδιό σας και θα πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να το ταΐσετε, να το ασκήσετε και να το φροντίσετε.

 

Παρέχοντας αισθητηριακή ανακούφιση από το στρες. Η αφή και η κίνηση είναι δύο υγιείς τρόποι για να διαχειριστείτε γρήγορα το στρες. Το χάιδεμα ενός σκύλου, μιας γάτας ή ενός άλλου ζώου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να σας βοηθήσει να νιώσετε γρήγορα πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι.

 

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για τους ηλικιωμένους

 

Εκτός από την παροχή ζωτικής συντροφιάς, η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση, βοηθώντας σας να:

 

Να βρείτε νόημα και χαρά στη ζωή. Καθώς γερνάτε, θα χάσετε πράγματα που προηγουμένως απασχολούσαν τον χρόνο σας και έδιναν σκοπό στη ζωή σας. Μπορεί να αποσυρθείτε από την καριέρα σας ή τα παιδιά σας να μετακομίσουν μακριά. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να σας προσφέρει ευχαρίστηση και να σας βοηθήσει να τονώσετε το ηθικό, την αισιοδοξία και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας. Η επιλογή να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο από ένα καταφύγιο, ειδικά ένα ηλικιωμένο κατοικίδιο, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ικανοποίησής σας, γνωρίζοντας ότι δώσατε ένα σπίτι σε ένα κατοικίδιο που διαφορετικά μπορεί να είχε υποστεί ευθανασία.

 

Μείνετε συνδεδεμένοι. Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου δεν είναι πάντα εύκολη όσο μεγαλώνετε. Η συνταξιοδότηση, η ασθένεια, ο θάνατος και η μετεγκατάσταση μπορεί να απομακρύνουν στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας. Και το να κάνετε νέους φίλους μπορεί να γίνει πιο δύσκολο. Τα κατοικίδια ζώα, ιδίως τα σκυλιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ηλικιωμένους να ξεκινήσουν συζητήσεις και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

 

Ενισχύουν τη ζωτικότητά σας. Μπορείτε να ξεπεράσετε πολλές από τις σωματικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, φροντίζοντας τον εαυτό σας. Τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα ενθαρρύνουν το παιχνίδι, το γέλιο και την άσκηση, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να αυξήσουν την ενέργειά σας.

 

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για τα παιδιά

 

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα όχι μόνο έχουν μικρότερο κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος, αλλά πολλά μαθαίνουν επίσης υπευθυνότητα, συμπόνια και ενσυναίσθηση από την ύπαρξη σκύλου ή γάτας.

 

Σε αντίθεση με τους γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια δεν είναι ποτέ επικριτικά και δεν δίνουν εντολές. Είναι πάντα τρυφερά και η απλή παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μιας αίσθησης ασφάλειας στα παιδιά. Η ύπαρξη ενός πανταχού παρόντος κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους αποχωρισμού των παιδιών όταν η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι κοντά.

 

Η αγάπη και η συντροφικότητα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει σημαντικό και να το βοηθήσει να αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του.

 

Τα παιδιά που συνδέονται συναισθηματικά με τα κατοικίδιά τους είναι πιο ικανά να οικοδομήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

 

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα υπερκινητικά ή υπερβολικά επιθετικά παιδιά. Φυσικά, τόσο το ζώο όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν να συμπεριφέρονται σωστά μεταξύ τους.

 

Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός νέου και αναπτυσσόμενου μυαλού, διδάσκοντας στο παιδί ενσυναίσθηση και κατανόηση. Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με το κατοικίδιό τους χωρίς το φόβο της απόρριψης, γεγονός που τους επιτρέπει να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους, ακόμα και το λεξιλόγιό τους.

 

Η απόκτηση ακόμη και ενός μικρού, σε κλουβί κατοικίδιου, όπως ένα ινδικό χοιρίδιο ή ένα χάμστερ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στο παιδί υπευθυνότητα.

 

Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ζώο. Μπορεί να αποτελέσει πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να αποτελέσει ακόμη και μια πύλη προς τη μάθηση για ένα παιδί. Μπορεί να διεγείρει τη φαντασία και την περιέργεια του παιδιού. Η ανταμοιβή της εκπαίδευσης ενός σκύλου για να εκτελέσει ένα νέο κόλπο, για παράδειγμα, μπορεί να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της επιμονής. Η φροντίδα ενός τριχωτού φίλου μπορεί επίσης να προσφέρει ένα άλλο όφελος σε ένα παιδί: απέραντη χαρά.

 

Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια σημαντική δέσμευση    

 

Παρά όλα τα οφέλη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα κατοικίδιο ζώο δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου είναι ευεργετική και παρηγορητική μόνο για όσους αγαπούν και εκτιμούν τα οικόσιτα ζώα και έχουν το χρόνο και τα χρήματα για να διατηρήσουν ένα κατοικίδιο ζώο ευτυχισμένο και υγιές. Αν απλά δεν είστε "άνθρωπος των ζώων", η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων δεν πρόκειται να σας προσφέρει κανένα όφελος για την υγεία σας ή να βελτιώσει τη ζωή σας.

 

Ακόμη και αν αγαπάτε τα ζώα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλα όσα συνεπάγεται η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου. Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια σημαντική δέσμευση που θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου, ίσως 10 ή 15 χρόνια στην περίπτωση των σκύλων. Και στο τέλος αυτής της δέσμευσης, θα αντιμετωπίσετε τη θλίψη και το πένθος που συνεπάγεται η απώλεια ενός αγαπημένου συντρόφου.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού