Κατηγορίες

Το τάισμα των ψαριών

Υπάρχουν πολλών ειδών τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πάντα ανάλογα με τις απαιτήσεις των ψαριών. Φυλλαράκια, ταμπλέτες βυθού για γλύφτες, ταμπλέτες βυθού για αλγοφάγα ψάρια, ταμπλέτες βυθού για γατόψαρα ή για πολύ μεγάλες κιχλίδες, κόκκοι, επιπλέοντα ή βυθιζόμενα στικ, αποξηραμένα σκουλήκια, αρτέμια και δάφνιες.

Το ποια τροφή είναι κατάλληλη για το κάθε ψάρι εξαρτάται κατά πολύ από το σχήμα του στόματος του και από την ζώνη του νερού που κολυμπάει. Κατά συνέπεια, ψάρια που έχουν στραμμένο το στόμα τους προς τα επάνω και είναι αφρόψαρα τρώνε φυλλαράκια ή επιπλέουσα τροφή. Ψάρια και είδη του βυθού όπως είναι τα γατόψαρα, γαρίδες, καβουράκια, καραβίδες, τρώνε ταμπλέτες βυθού. Αρπακτικά ψάρια όπως είναι οι αμερικάνικες κιχλίδες τρώνε με όρεξη επιπλέοντα στικάκια. 

Οι αφρικάνικες κιχλίδες από την λίμνη MALAWI είναι φυτοφάγες οπότε στην διατροφή τους θα μπει η φυτική τροφή. Οι υπόλοιπες Αφρικανές που προέρχονται από άλλες λίμνες θα φάνε τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Ημιάγρια ψάρια όπως αγγελόψαρα, τιγράκια, γκουράμι και πολλά άλλα θα φάνε κόκκους με αργή ταχύτητα καταβύθισης. Τα περισσότερα ψάρια τρώνε την ημέρα. Άλλα πάλι τρώνε το βράδυ οπότε θα πρέπει να τους δίνετε την τροφή μόλις κλείσετε το φως του ενυδρείου. Τα νεογνά τρώνε artemia σε υγρή μορφή και στη συνέχεια τροφή σε σκόνη και πολύ ψιλό φυλλαράκι. 

Τα χρυσόψαρα τρώνε φυλλαράκια ή κόκκους με ειδική σύνθεση για ψάρια κρύου νερού ή για ψάρια που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από 24 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό κανονικά δεν αναμειγνύονται με τροπικά ψάρια.

Το τάϊσμα αποτελεί μια καθημερινή, εντατική επαφή με το ενυδρείο μας. Για τον έμπειρο ενυδρειόφιλο η συμπεριφορά των ψαριών κατά την διάρκεια του ταΐσματος είναι ευκαιρία να τους κάνει έναν μικρό καθημερινό έλεγχο.

Καλό θεωρείται το τάϊσμα μια φορά ημερησίως ή πολλές φορές σε μικρότερες ποσότητες. Η ποσότητα πρέπει να είναι τόση όση μπορούν να φάνε τα ψάρια μας σε περίπου τρία λεπτά. Επίσης καλό είναι να μην ταΐζουμε με ταΐστρα διότι τα πιο αδύναμα και ντροπαλά ψάρια δεν θα φάνε αρκετά.

Τέλος υπάρχουν και οι τροφές σε υγρή μορφή ή σκόνη που ενδείκνυται για τα νεογνά του ενυδρείου μας και είναι ιδιαίτερα απαραίτητη, διότι τα νεογνά δεν μπορούν να φάνε οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού