Κατηγορίες

Μόλυνση στα μάτια της γάτας: Συμπτώματα και θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τις μολύνσεις των ματιών της γάτας και πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα, ώστε η γάτα σας να μην υποφέρει από πόνο ή δυσφορία. Δείτε παρακάτω τον οδηγό μας για τα είδη των λοιμώξεων, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να αναζητήσετε αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το μάτι της γάτας σας.

 

Συμπτώματα μόλυνσης του ματιού της γάτας

 

Υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια οφθαλμικής μόλυνσης στη γάτα που θα παρατηρήσετε. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

 

·        Πρησμένα βλέφαρα

·        Ερυθρότητα

·        Θολά μάτια

·        Μάτια που τρέχουν ή δακρύζουν

·        Ασυνήθιστη ποσότητα αλληθωρισμού ή ευαισθησία στο φως

·        Τρίβουν και ξύνουν τα μάτια τους

·        Ένα εξόγκωμα δίπλα ή κοντά στα μάτια τους

·        Προσκρούουν σε πράγματα ή φαίνονται πιο αδέξια

·        Το τρίτο βλέφαρο (στην εσωτερική γωνία του ματιού τους) είναι πιο ορατό από το συνηθισμένο

·        Αλλαγή του χρώματος των ματιών

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας. Συχνά πρόκειται για κάτι απλό, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε τη συμβουλή κτηνιάτρου.

 

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες των οφθαλμικών προβλημάτων στις γάτες;

 

 

Ορισμένες αιτίες οφθαλμικών προβλημάτων της γάτας είναι πιο συχνές από άλλες - οι γρατζουνιές στα μάτια ή οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνές, ενώ καταστάσεις όπως το γλαύκωμα είναι λιγότερο συχνές.  Στις αιτίες των οφθαλμικών παθήσεων περιλαμβάνονται:

 

Βακτηριακές μολύνσεις των ματιών. Οι βακτηριακές οφθαλμικές λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από γάτα σε γάτα ή να εμφανιστούν δευτερογενώς μετά από ιογενή λοίμωξη ή τραυματισμό. Οι ηλικιωμένες γάτες και τα ανεμβολίαστα γατάκια είναι συνήθως πιο ευάλωτα στις οφθαλμικές λοιμώξεις.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και ιογενείς οφθαλμικές λοιμώξεις. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή γρίπη της γάτας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ρινικές εκκρίσεις και φτέρνισμα στις γάτες. Ένας ιός του αναπνευστικού μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των ματιών και οφθαλμικές (οφθαλμικές) εκκρίσεις ή υγρά μάτια. Και πάλι, οι ηλικιωμένες γάτες και τα ανεμβολίαστα γατάκια είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτές τις λοιμώξεις και είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας παρουσιάζει μη φυσιολογικά συμπτώματα.

Επιπεφυκίτιδα. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής, διαφανούς μεμβράνης που βοηθά στην προστασία του ματιού. Μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και από αλλεργίες.

Σωματικοί τραυματισμοί, όπως γρατζουνιές. Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και μερικές φορές αυτή η παιχνιδιάρικη φύση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ενδεχομένως να γρατζουνίσουν το μάτι τους σε ένα νύχι ή σε κάτι αιχμηρό στο σπίτι ή στον κήπο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί. Αν νομίζετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει γρατζουνίσει το μάτι της, επικοινωνήστε χωρίς καθυστέρηση με τον κτηνίατρό σας, καθώς οι τραυματισμοί στο μάτι μπορεί να είναι σοβαροί και σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια του ματιού.

Αλλεργίες. Οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν δευτερογενώς λόγω αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ενώ οι αλλεργίες στο δέρμα της γάτας μπορεί επίσης να προκαλέσουν υγρά μάτια και κνησμό. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει αλλεργία, καθώς μπορεί να συζητήσει πώς να διερευνήσει καλύτερα τα συμπτώματα της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούν. Μερικές φορές μπορεί να μπορείτε να κάνετε προσαρμογές στον τρόπο ζωής της γάτας σας για να μειώσετε την έκθεσή της σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

 

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι πραγματικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η γάτα σας είναι πιθανό να χρειαστεί θεραπεία για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη στα μάτια της.

 

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι μολύνσεις των ματιών της γάτας;

 

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τις μολύνσεις των ματιών της γάτας, οι οποίες συνήθως έχουν τη μορφή σταγόνων ή αλοιφής που εφαρμόζονται απευθείας στο μάτι. Η καλύτερη πορεία δράσης εξαρτάται από τη διάγνωση, αλλά όποια και αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.  Αυτό θα δώσει τις καλύτερες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Ανάλογα με τον τύπο της οφθαλμικής λοίμωξης, η θεραπεία μπορεί να είναι αντι-ιική ή αντιβακτηριακή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 

·        Αντιβιοτικά από το στόμα

·        οφθαλμικές σταγόνες

·        Άλλα τοπικά διαλύματα, όπως λιπαντικά

·        Ανακούφιση από τον πόνο

·        Ο κτηνίατρός σας θα διαγνώσει την αιτία της λοίμωξης και στη συνέχεια θα συζητήσει μαζί σας ένα σχέδιο θεραπείας.

 

Μπορούν να προληφθούν οι μολύνσεις των ματιών της γάτας;

 

Υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθει η γάτα σας οφθαλμική λοίμωξη. Δεν είναι δυνατόν να προλάβετε εντελώς τις μολύνσεις των ματιών της γάτας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να είστε προληπτικοί εάν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, και θα πρέπει επίσης:

 

·        Να κλείνετε τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο

·        Να ενημερώνετε τους ετήσιους εμβολιασμούς

·        Να ελέγχετε τα μάτια της γάτας σας στο σπίτι για ενδείξεις οφθαλμικών λοιμώξεων (π.χ. ερυθρότητα, πρήξιμο, υγρά μάτια, οφθαλμικές εκκρίσεις, ευαισθησία και αλληθώρισμα)

·        Αποφύγετε τον συνωστισμό (ειδικά με νεαρά γατάκια)

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού