Κατηγορίες

Η συμπεριφορά της γάτας

Προηγούμενη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι γάτες δεν κάνουν αυτόν τον ήχο μόνο όταν είναι χαρούμενες, αλλά και όταν είναι απογοητευμένες ή φοβισμένες. Το γουργουρητό, είναι ένας αμυντικός μηχανισμός και ένας τρόπος να διατηρηθεί η ηρεμία σε καταστάσεις άγχους. Συχνά θα ακούσετε τη γάτα σας να γουργουρίζει στον κτηνίατρο καθώς αυτή εξετάζεται, αλλά δεν σημαίνει πως η γάτα σας αισθάνεται όμορφα! Είναι πιο πιθανό ότι η γάτα σας να γουργουρίζει για να ηρεμήσει, παρά λόγω της απόλαυσης κατά την εξέταση.

Το γουργούρισμα δεν είναι απλώς μια μέθοδος επικοινωνίας. Οι γάτες το χρησιμοποιούν επίσης για να ηρεμούν και να διαχειριστούν τον πόνο.

Στις γάτες αρέσει πολύ να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους. Πολλά πράγματα μπορούν να ταράξουν την ανάγκη σταθερότητας της γάτας σας, και να επιδράσουν στη συμπεριφορά της.

Για παράδειγμα, κάθε φορά που μετακινείτε έπιπλα, φέρνετε νέα έπιπλα, κάνετε γενικό καθαρισμό, ανανεώνετε το σπίτι σας, κάνετε κάποια εργασία στο σπίτι ... Αυτό μπορεί να αφαιρέσει τα "χαρούμενα μηνύματα" που άφησε η γάτα σας και στη συνέχεια να μην αισθάνεται σαν το σπίτι της πια.

Όταν συμβεί αυτό, οι γάτες σας αποπροσανατολίζονται, και μπορείτε να δείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας  να αλλάζει: στη γλώσσα της γάτας σας, αυτό αποτελεί ένδειξη δυσαρέσκειας.

Άλλα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την ευτυχία της γάτας σας είναι η πρόσβαση στην τροφή, η υψηλή θερμοκρασία, το νερό, η άμμος, η προσοχή και ο ανταγωνισμός στο σπίτι με άλλες γάτες, καθώς και οι επισκέπτες στο σπίτι.

Οι γάτες είναι χωροκτητικά ζώα. Η ευημερία τους συνδέεται άμεσα με την οριοθέτηση του χώρου τους. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ήρεμη διαβίωση της γάτας σας, η περιοχή της θα πρέπει ιδανικά να είναι καλά οργανωμένη σε σαφώς καθορισμένους τομείς, που ονομάζονται τομείς δραστηριότητας.

Οι γάτες θέλουν να επικρατούν στον χώρο. Τους αρέσει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους. Θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε τμήμα της επικράτειάς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα απαραίτητα, όπως το φαγητό, ο ύπνος, η αμμοδόχος, η ξεκούραση, το παιχνίδι και η παρατήρηση.

Οι γάτες κινούνται από τη μία περιοχή δραστηριότητας στην άλλη χρησιμοποιώντας μια ακριβή διαδρομή που σημειώνουν με φερομόνες. Οι φερορμόνες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από συγκεκριμένα μέρη του σώματος, οι οποίες βοηθούν τις γάτες να διαχειρίζονται την περιοχή τους και να επικοινωνούν. 

Όταν μια γάτα είναι σε κατάσταση στρες ή εάν το περιβάλλον της έχει τροποποιηθεί (π.χ. μετακόμιση), μπορεί να εκδηλώσει το άγχος της με μαρκάρισμα με ούρα, με γρατσουνιές σε κάθετες επιφάνειες ή με σταγόνες περιεχομένου από τους πρωκτικούς αδένες της. Οι φερομόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτών των συμβάντων μπορούν να δημιουργήσουν άγχος σε άλλες γάτες όταν πλησιάζουν αυτά τα σημεία μαρκαρίσματος.

Όταν καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται η γάτα σας, μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες και τις συμπεριφορές της. Αν και πολλά από αυτά τα σημάδια είναι ενστικτώδη - το να νιαουρίζει νευρικά μια γάτα είναι ένα σαφές σημάδι οργής ακόμη και σε κάποιον που δεν είναι ιδιοκτήτης γάτας - άλλα σημάδια δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικά της ψυχολογικής κατάστασης μιας γάτας. Χρησιμοποιήστε τον παραπάνω οδηγό για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεται η γάτα σας, για να έχετε μια στενότερη σχέση μαζί της.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού