Κατηγορίες

Grain free ξηρές τροφές: Είναι καλές για τη γατούλα σας;

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι γονείς κατοικίδιων ζώων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιλογές τροφής για τα αγαπημένα τετράποδα μέλη της οικογένειάς τους.

Αντίστοιχα, η αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα αντέδρασε άμεσα, παρουσιάζοντας μια μεγάλη σειρά από επιλογές τροφών για γάτες χωρίς σιτηρά. Είναι όμως η grain free (χωρίς σιτηρά) τροφή για γάτες η σωστή επιλογή για την αγαπημένη σας γατούλα;

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, τα δημητριακά μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν καλό στη γάτα σας. Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις τροφές για γάτες χωρίς δημητριακά - και αν θα πρέπει να τις σκεφτείτε για το δικό σας κατοικίδιο.

 

Τι είναι οι grain free ξηρές τροφές;

 

Η τροφή γάτας χωρίς δημητριακά είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά της - μια τροφή γάτας που δεν περιέχει δημητριακά. Οι grain free ξηρές τροφές είναι αρκετά ακριβές επειδή είναι συχνά πλούσιες σε (ακριβή) ζωική πρωτεΐνη και δεν περιέχουν στη σύστασή τους φτηνά δημητριακά (ειδικά καλαμπόκι) ως συμπλήρωμα. Τα κοινά δημητριακά που περιέχονται στις γατοτροφές περιλαμβάνουν σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι και ρύζι.

 

Grain free ξηρές τροφές και αλλεργίες στα σιτηρά

 

Οι περισσότερες γάτες δεν χρειάζονται τροφή χωρίς σιτηρά (grain free), ενώ διαγνωσμένες αλλεργίες στα σιτηρά σε γάτες είναι ασυνήθιστες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Veterinary Dermatology, το καλαμπόκι βρέθηκε να είναι μια από τις λιγότερο πιθανές πηγές τροφικής αλλεργίας σε μια γάτα. Από τις 56 γάτες της μελέτης με τροφικές αλλεργίες, το καλαμπόκι ήταν υπεύθυνο για τέσσερις περιπτώσεις προβλημάτων αλλεργίας. Σαράντα πέντε γάτες, εν τω μεταξύ, υπέφεραν από αλλεργίες που σχετίζονταν με την κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, γαλακτοκομικών ή/και ψαριών. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν η γάτα σας έχει τροφική αλλεργία; Ορισμένα πιθανά σημάδια τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν:

·        Κνησμός

·        Υπερβολική περιποίηση

·        Υπερβολική τριχόπτωση

·        Φαλακρές κηλίδες

·        Φλεγμονή του δέρματος

·        Ανώμαλο, δερματικό εξάνθημα με κρούστα

Οι γάτες μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης, τροφές και περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, όπως γύρη ή τσιμπήματα ψύλλων, οι οποίες είναι πιο συχνές από τις τροφικές αλλεργίες. Η ακμή των γατών, τα ακάρεα, οι ψείρες και οι λοιμώξεις του δέρματος από βακτήρια και μύκητες μπορούν να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα με τις τροφικές αλλεργίες στη γατούλα σας.

Ζητείστε από τον κτηνίατρό σας να κάνει μια ενδελεχή εξέταση στη γατούλα σας και αν υπάρχει υποψία τροφής, τότε μπορεί να σας συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής με δοκιμές και αποκλεισμό - η αφαίρεση του συστατικού από την τροφή που τρώει η γάτα σας  - είναι η πιο πρακτική και ακριβής μέθοδος διάγνωσης των τροφικών ευαισθησιών στις γάτες. Αν ποτέ υπάρξει κάποια απορία, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα πηγή σας για να ανακαλύψετε αν όντως υπάρχουν αλλεργίες.

 

Τι συμβαίνει με τη Grain free ξηρή τροφή και τους υδατάνθρακες;

 

Ορισμένες grain free ξηρές τροφές λαμβάνουν υδατάνθρακες από κάποια λαχανικά και φρούτα. Η σύστασή τους είναι κοντά στην φυσική δίαιτα της γάτας και μεταβολίζονται εύκολα, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερες δυσανεξίες.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο υδατάνθρακας δεν μεταβολίζεται ικανοποιητικά στο σώμα της γάτας, η οποία τον μεταβολίζει στο μικρού μήκους λεπτό έντερό της (εκεί εκκρίνεται αμυλάση από το πάγκρεας για τον μεταβολισμό του υδατάνθρακα – στον άνθρωπο ο μεταβολισμός του υδατάνθρακα ξεκινάει από το στόμα όπου υπάρχει αμυλάση). Ο ανεπαρκής/κακός μεταβολισμός του υδατάνθρακα ενδέχεται να προκαλέσει δυσπεψίες, ενώ παράλληλα, ο οργανισμός της ψιψίνας σας ταλαιπωρείται προσπαθώντας να τον χωνέψει. Αυτό είναι κάτι που την καθιστά άκεφη, με λιγοστή ενέργεια και εν τέλει, να οδηγήσει σε παχυσαρκία και προβλήματα διαβήτη.

Γι’ αυτό μια grain free τροφή δεν πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακα, πχ πατάτα, γιατί αυτό ουσιαστικά αναιρεί την αξία της.

 

Τι συμβαίνει με την Grain free ξηρή τροφή και τις πρωτεΐνες;

 

Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στην τροφή της γάτας, επειδή, σε αντίθεση με πολλά άλλα ζώα, η πρωτεΐνη είναι η κύρια πηγή ενέργειας της γάτας. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν (σύμφωνα με έρευνα της PetMD) είναι ότι, ενώ οι γάτες απαιτούν ένα μέρος της πρωτεΐνης τους να προέρχεται από ζώα, το σύστημά τους είναι επίσης πολύ καλό στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από υψηλής ποιότητας, φυτικά συστατικά. Τα φυτικά συστατικά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων.

 

Μάλιστα, μια τροφή που βασίζεται αποκλειστικά στο κρέας ως πηγή πρωτεΐνης μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο. Ενώ ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, υπάρχει σύνδεση μεταξύ τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και εξέλιξης σε γάτες (και σκύλους) με προϋπάρχουσα χρόνια νεφρική νόσο. Τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι πηγές χαμηλού φωσφόρου των απαραίτητων αμινοξέων που χρειάζονται οι γάτες, παρέχοντας στη γάτα σας μια πηγή πρωτεΐνης που χρειάζεται για να είναι υγιής.

 

Συνδυασμός ξηρής και υγρής τροφής για ισορροπημένη διατροφή

 

Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό πως η ξηρή τροφή, λόγω της ελάχιστης υγρασίας της (10%) δεν ενδείκνυται για αποκλειστική σίτιση της γάτας, διότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ουροποιητικό της σύστημα. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να συνδυάζεται με υγρή τροφή.

Η υγρή τροφή έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τη γάτα. Συγκεκριμένα, προσφέρει ενυδάτωση στη γατούλα σας, η οποία συντελεί στην σωστή αποτοξίνωσή του οργανισμού ευνοώντας το μεταβολισμό της και προστατεύοντας το ουροποιητικό της σύστημα από ασθένειες των νεφρών και ουρολιθιάσεις. Επιπλέον, περικόπτει τις ποσότητες τις ξηράς τροφής που περιέχει συνήθως πολλούς υδατάνθρακες, ακατάλληλους για τη διατροφή της γάτας και υπεύθυνους για δυσπεψίες και συνακόλουθη παχυσαρκία και διαβήτη.

Ενδεικτικά, η θερμιδική αξία μιας υγρής τροφής είναι περίπου 4 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη μιας ξηράς τροφής, καθώς η πρώτη έχει πολύ περισσότερο νερό ενώ η δεύτερη μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα.

 

Σχόλιο:

 

Εν κατακλείδι, οι grain free ξηρές τροφές δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από θέμα διατροφικής αξίας σε σχέση με τις ξηρές τροφές με σιτηρά. Η μεικτή σίτιση (υγρή και ξηρή τροφή) σέβεται τη φυσική διατροφική συμπεριφορά της γάτας.

Όμως, αν επιλέξετε (πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο!) μια grain free ξηρά τροφή για γάτες καλό θα είναι να περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών, λιπών και νερού και πολύ λίγους υδατάνθρακες (πχ κυρίως κρέας και λιγότερη πατάτα)

Όσα γράφονται στο άρθρο είναι ενδεικτικά, ώστε να έχετε μια γενική εικόνα για την grain free ξηρά τροφή και εν συνεχεία, να κάνετε μια αληθινά ωφέλιμη συζήτηση με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος είναι και εκείνος που θα σας προτείνει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών κατάλληλων για τη γατούλα σας και τις ανάγκες της.

Το pet-it.gr διαθέτει μια ευρεία γκάμα από υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας υγρές  και ξηρές τροφές για τη χνουδωτή σας φίλη.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού