Κατηγορίες

Πως να κάνετε πεντικιούρ στη γάτα σας

Μια μικρή χνουδωτή μπάλα αποτελεί μια αστείρευτη πηγή χαράς σε ένα σπίτι. Όπως κάθε άλλο κατοικίδιο, μια νεαρή γατούλα απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα.

Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης μιας ψιψίνας είναι τα μακριά και κοφτερά νύχια, τα οποία προσκολλώνται σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες, προκαλούν γρατσουνιές, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσουν τραυματισμό στη γάτα. Το πεντικιούρ στη γάτα, δηλαδή η  περιποίηση των άκρων της ψιψίνας μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη αφού τα νύχια της πρέπει να είναι φροντισμένα και κομμένα στο σωστό μήκος!

Το πεντικιούρ στη γάτα είναι απαραίτητο για λόγους υγείας και όχι αισθητικής. Πάντα προσέχουμε το μήκος των νυχιών της να φθάνει περίπου μέχρι το σημείο που τελειώνει το μαξιλαράκι στο δάχτυλο και να μην γυρίζει προς τα μέσα δημιουργώντας πληγές στο ζώο και δυσκολία στη βάδιση.

Το πεντικιούρ στο γατάκι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απλώς η πρώτη φορά είναι κρίσιμη, αφού το νύχι πρέπει να κοπεί σε συγκεκριμένο σημείο και μόνο. Αν είναι η πρώτη φορά που θα κόψετε τα νυχάκια της γάτας σας, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να σας δείξει τον σωστό τρόπο κοψίματος. Έτσι αποφεύγετε τη πιθανότητα τραυματισμού του κατοικίδιου σας.

Γιατί κόβουμε τα νύχια των γατών

Μερικοί πιστεύουν ότι οι γάτες χρειάζονται από τη φύση τους νύχια και ότι δεν αξίζει να παρεμβαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία. Άλλοι τείνουν να πιστεύουν ότι οι υπερβολικές συμβουλές προκαλούν ενόχληση όχι μόνο στους ιδιοκτήτες, αλλά και στους ίδιους τους χνουδωτούς μας φίλους. 

Τα γατάκια και οι γάτες δεν χρειάζεται να κόβουν τα νύχια τους ειδικά εάν περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι, το νεκρό τμήμα αποβάλλεται στην άσφαλτο, τα δέντρα και άλλες επιφάνειες με τις οποίες τα πόδια έρχονται σε επαφή. Σε εξωτερικούς χώρους τα νύχια για τη γάτα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, καθώς με αυτά σκαρφαλώνει ευκολότερα και μπορεί να αμυνθεί. 

Υποχρεωτικό είναι το κόψιμο των νυχιών σε γάτες και γατάκια που δεν φεύγουν από το σπίτι ή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νύχια τους δεν έρχονται σε επαφή με τραχιές επιφάνειες ώστε να μπορέσουν έστω και λίγο να φθαρούν. Επιπλέον, αν έχετε κάποιο ιδιαίτερα ευαίσθητο μέλος στην οικογένειά σας όπως ένα βρέφος, καλό είναι να κοπούν πολύ προσεκτικά τα νύχια της γατούλας σας με τρόπο όσο το δυνατόν λιγότερο στρεσογόνο για εκείνη.

Επίσης, κάποιες φορές ενδέχεται τα νύχια των γατών να μη σπάνε και να αρχίζουν να συστρέφονται προς τα μέσα, οπότε και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το κόψιμό τους.

Όσον αφορά το γρατζούνισμα των επίπλων, των κουρτινών κ.λ.π αντιμετωπίζεται αρκετά εύκολα με ένα κατάλληλο ονυχοδρόμιο που θα βρείτε στο pet-it! 

Πόσο συχνά χρειάζεται το πεντικιούρ στη γάτα

Οι ειδικοί προτείνουν να κόβετε τα νύχια των γατών μια φορά το μήνα. Όμως, αξίζει να δώσετε προσοχή στα ατομικά χαρακτηριστικά του κατοικίδιου ζώου. Υπάρχουν φυλές στις οποίες τα νύχια μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. Π.χ Οι Σκωτσέζικες με Πτυχές, οι σφίγγες και οι γάτες Περσίας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια και τα νύχια τους. Επομένως, το κόψιμο των νυχιών σε τέτοιες φυλές θα είναι συχνότερο.

Μάλιστα, τυχόν αυξημένη ευθραυστότητα στα νύχια της ψιψίνας σας δείχνει έλλειψη βιταμινών Β και D στη διατροφή και έλλειψη ασβεστίου. Ο κτηνίατρος σας θα σας πει ποια φάρμακα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Πεντικιούρ στη Γάτα: Πώς να το κάνετε στο σπίτι:

Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό νυχοκόπτη. Έπειτα πιέζετε ελαφρά το κέντρο της πατούσας της γάτας σας μέχρι να αποκαλυφθούν ολόκληρα τα νύχια στα δάχτυλα.

Κάντε αυτή τη διαδικασία σε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού ώστε να διακρίνετε το διάφανο μέρος του νυχιού. Είναι εκείνο που σας επιτρέπεται να κόψετε, την άκρη δηλαδή του διάφανου τμήματος και σε καμία περίπτωση πιο βαθιά, εκεί δηλαδή όπου γίνεται ροζ και που βρίσκεται η μήτρα του νυχιού.

Αν καταλάθος κόψετε σε εκείνο το σημείο, η γατούλα σας θα πονέσει πολύ. Ευτυχώς με τον ειδικό νυχοκόπτη, που είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για γάτες, περιορίζονται οι πιθανότητες για μία αδέξια κίνηση που θα τραυματίσει τη ψιψίνα σας.

Συνήθως, τα μπροστινά πόδια είναι εκείνα που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα αφού στα πισινά, τα νύχια διατηρούνται σε μικρότερο μήκος λόγω πιο έντονης τριβής με το έδαφος. Αν δείτε ότι η γατούλα σας αντιδράει, ηρεμήστε τη με χάδια και συνεχίστε λίγο αργότερα μέχρι να αισθανθεί άνετα και να σας επιτρέψει να περιποιηθείτε τα νύχια της.



  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού