Κατηγορίες

Είναι ασφαλές να δίνετε φρούτα σε γάτες και σκύλους;

Αν μπήκατε στον πειρασμό να μοιραστείτε το επιδόρπιο της φύσης με τον τριχωτό σας φίλο, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε τα φρούτα στη σνακ ρουτίνα του κατοικίδιου ζώου σας - αρκεί να επιμείνετε σε φρούτα εγκεκριμένα από τον κτηνίατρο και να έχετε κατά νου τις βέλτιστες πρακτικές προετοιμασίας.

Ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι τοξικά για το κατοικίδιό σας, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν μοιραστείτε τη φρουτοσαλάτα σας. Και να θυμάστε: Η ισορροπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινής διατροφής των κατοικίδιων ζώων. Εφαρμόστε το μέτρο όταν δίνετε υγιεινές λιχουδιές στο σκύλο ή τη γάτα σας.

 

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε φρούτα;

 

Μπορούν λοιπόν οι σκύλοι να τρώνε φρούτα; Σε γενικές γραμμές, η απάντηση είναι ναι, αλλά μόνο ορισμένα είδη και σε περιορισμένες ποσότητες. Το μέτρο είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση των φρούτων στα γεύματα του σκύλου σας. Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων (ακόμη και ασφαλών φρούτων) μπορεί να προκαλέσει εντερικό ερεθισμό, διάρροια ή φούσκωμα. Ένας καλός κανόνας είναι να περιορίσετε οποιαδήποτε τροφή εκτός της κύριας διατροφής του σκύλου σας σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

 

Επιπλέον, απομακρύνετε κάθε κίνδυνο πνιγμού, όπως κομμάτια φρούτων σε σχήμα μπάλας, σπόρους, κουκούτσια και κοτσάνια. Ορισμένοι σπόροι, κουκούτσια και κοτσάνια είναι επίσης τοξικά.

 

Ασφαλή φρούτα για σκύλους

 

Εδώ είναι μερικά ασφαλή φρούτα για σκύλους. Δεδομένου ότι η συνιστάμενη ποσότητα εξαρτάται από την ημερήσια θερμιδική απαίτηση του κουταβιού σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οδηγίες σχετικά με το μέγεθος της μερίδας. Κόβετε πάντα τα φρούτα σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς που είναι κατάλληλα για το στόμα του σκύλου σας.

 

Μήλα: Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C. Οι σπόροι των μήλων περιέχουν μια ένωση που μπορεί να απελευθερώσει κυάνιο, γι' αυτό μην τους προσφέρετε ποτέ τον πυρήνα. Αποφύγετε επίσης το κοτσάνι.

 

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι μια νόστιμη, γλυκιά λιχουδιά, αλλά αφαιρέστε τα φύλλα, το κοτσάνι και το κουκούτσι πριν το σερβίρισμα, καθώς αυτά τα μέρη του φρούτου είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα.

 

Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο και υδατάνθρακες.

 

Βατόμουρα: Γεμάτο αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αυτό το μούρο περιέχει επίσης βιταμίνες A, C, K και E.

 

Πεπόνι: Το πεπόνι περιέχει β-καροτένιο, μια χρωστική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των ματιών (και δίνει σε αυτό το πεπόνι το πορτοκαλί χρώμα του).

 

Cranberries: Μαγειρέψτε αυτό το μούρο σε νερό χωρίς πρόσθετα συστατικά για να το μοιραστείτε με το κουτάβι σας. Αποφύγετε τα αφυδατωμένα cranberries που είναι επικαλυμμένα με γλυκαντικό.

 

Μάνγκο: Για να σερβίρετε αυτό το τροπικό φρούτο στο σκύλο σας, ξεφλουδίστε το και αφαιρέστε το κουκούτσι, το οποίο είναι τοξικό για τα κατοικίδια, για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα.

 

Ροδάκινα: Παραλείψτε την έκδοση σε κονσέρβα, η οποία έχει πρόσθετη ζάχαρη, και προτιμήστε φρέσκα ροδάκινα (χωρίς κουκούτσι!) για πρόσληψη βιταμίνης Α.

 

Αχλάδια: Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαλκό. Αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους.

 

Ανανάδες: Ο φρέσκος ανανάς είναι μια υπέροχη γλυκιά απόλαυση. Κόψτε την αγκαθωτή φλούδα και αφαιρέστε (ή κόψτε γύρω από τον πυρήνα) πριν το σερβίρισμα.

 

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο περιέχει βιταμίνες Β1 και Β6.

 

Καρπούζι: Πάνω από 90% νερό, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το κουτάβι σας ενυδατωμένο όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

 

Μπορούν οι γάτες να τρώνε φρούτα ?

 

Τα περισσότερα φρούτα που είναι ασφαλή για τους σκύλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, είναι επίσης ασφαλή για τις γάτες με μέτρο και με την κατάλληλη προετοιμασία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν έχουν υποδοχείς γλυκιάς γεύσης στη γλώσσα τους, οπότε μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο πολύ. Ωστόσο, το σχήμα και η υφή μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των γατών. Πειραματιστείτε και δείτε αν βρείτε ένα φρούτο που αγαπάει η γάτα σας!

 

Ασφαλή φρούτα για τις γάτες (που μπορεί να είναι πιο πιθανό να απολαύσουν)

 

Δοκιμάστε αυτά τα φρούτα με το γούνινο μωρό σας για ένα δροσιστικό σνακ. Όπως και με τους σκύλους, προσφέρετέ τα σε μικρά κομμάτια που δεν αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για τη γατούλα σας.

 

Μήλα

Μπανάνες

Βατόμουρα

Πεπόνι

Φράουλες

Καρπούζι (χωρίς σπόρους)

 

Δείκτες προετοιμασίας

 

Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής για αλλεργίες, γαστρεντερική διαταραχή, νεφρική ή ηπατική νόσο ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια ή οξεία πάθηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Μόλις έχετε την έγκρισή του, προετοιμάστε το φρούτο της επιλογής σας καθαρίζοντας ή κόβοντάς το σε φέτες και αφαιρώντας το κουκούτσι, τους σπόρους και το κοτσάνι. Εκτός του ότι είναι δυνητικά τοξικά, τα μέρη αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού, να οδηγήσουν σε εντερική απόφραξη ή ακόμη και να βλάψουν τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας.

 

Στη συνέχεια, σκεφτείτε σε τι μέγεθος θα κόψετε τα κομμάτια. Ένας καλός κανόνας είναι να κρατάτε τα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος με την τροφή του σκύλου ή της γάτας σας. Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε τα κομμάτια που ετοιμάζετε με το μέγεθος της αγαπημένης τους λιχουδιάς.

 

Φρούτα προς αποφυγή με σκύλους και γάτες

 

Είναι ασφαλές να δίνετε φρούτα σε γάτες και σκύλους; Ενώ η γενική απάντηση είναι ναι, μερικές φορές η απάντηση είναι όχι. Η κατανάλωση ορισμένων φρούτων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Μην προσφέρετε ποτέ στο σκύλο ή τη γάτα σας τα ακόλουθα φρούτα:

 

Κεράσια: Τα κουκούτσια των κερασιών περιέχουν ίχνη κυανίου, το οποίο είναι τοξικό για τους σκύλους και τις γάτες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Αποτελούν επίσης κίνδυνο πνιγμού.

 

Σταφύλια και σταφίδες: Αυτά τα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο και πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και του εμετού. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε γάτες και σκύλους, γι' αυτό κρατήστε τα μακριά από τους τριχωτούς φίλους σας.

 

Αβοκάντο: Τα κουκούτσια αβοκάντο είναι μια συνταγή για απόφραξη του εντερικού σωλήνα και η σάρκα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε σκύλους και γάτες.

 

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας λόγω της υψηλής οξύτητάς τους.

 

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε φρούτα; Μπορούν οι γάτες να φάνε φρούτα; Απολύτως - αρκεί να είναι εγκεκριμένα από κτηνίατρο και να σερβίρονται με μέτρο.

 

Αν θέλετε να προσθέσετε ποικιλία στα σνακ του κατοικίδιου ζώου σας, έχετε πολλές ασφαλείς επιλογές για να διαλέξετε. Ακριβώς όπως θα κάνατε όταν ψάχνετε για τη σωστή τροφή για σκύλους ή γάτες, παρακολουθείτε στενά το κατοικίδιό σας όταν εισάγετε οτιδήποτε νέο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για τυχόν απορίες. Είναι εδώ για να σας βοηθήσει!

 

Τροφές για γάτες

Τροφές για σκύλους

Κλινικές τροφές

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού