Κατηγορίες

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα ασφαλή στη ζέστη

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι δυσάρεστοι - ακόμη και επικίνδυνοι - για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσετε απλά την άνοδο της θερμοκρασίας, πόσο μάλλον την πυκνή υγρασία, αλλά τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα σε περιοχές που πλήττονται από το διπλό χτύπημα της έντονης ζέστης και των διακοπών ρεύματος που προκαλούνται από καταιγίδες, μερικές φορές με τραγικά αποτελέσματα.

 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε τα κατοικίδιά σας ασφαλή και δροσερά αυτό το καλοκαίρι. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να βοηθήσετε όλους στην οικογένειά σας να παραμείνουν υγιείς όσο κάνει ζέστη.

 

Μην αφήνετε ποτέ τα κατοικίδια ζώα σας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

 

Ούτε καν για ένα λεπτό! Ούτε καν με το αυτοκίνητο σε λειτουργία και το κλιματιστικό ανοιχτό. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό ενός οχήματος μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα. Το κατοικίδιό σας μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη στα όργανα ή να πεθάνει. Μην τα αφήνετε ποτέ ασυνόδευτα στο αυτοκίνητο και προσέξτε ιδιαιτέρως σκύλο ή τη γάτα που πάσχουν από προβλήματα υγείας.

 

 

Προσέξτε την υγρασία

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά και η υγρασία που μπορεί να επηρεάσει το κατοικίδιό σας. Τα ζώα λαχανιάζουν για να εξατμίσουν την υγρασία από τους πνεύμονές τους, η οποία αφαιρεί θερμότητα από το σώμα τους. Αν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, δεν μπορούν να δροσιστούν και η θερμοκρασία τους θα εκτοξευθεί σε επικίνδυνα επίπεδα - πολύ γρήγορα.

 

Η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός σκύλου θα σας πει γρήγορα αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η θερμοκρασία των σκύλων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 104 βαθμούς. Εάν η θερμοκρασία του σκύλου σας ανέβει, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας.

 

Περιορίστε την άσκηση τις ζεστές ημέρες

 

Να είστε προσεκτικοί κατά την άσκηση του κατοικίδιου ζώου σας. Προσαρμόστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τις πολύ ζεστές ημέρες, περιορίστε την άσκηση στις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια με λευκά αυτιά, τα οποία είναι πιο επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος, και τα κατοικίδια με κοντή μύτη, τα οποία συνήθως δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Η άσφαλτος ζεσταίνεται πολύ και μπορεί να κάψει τις πατούσες του κατοικίδιου ζώου σας, γι' αυτό βγάλτε το σκύλο σας βόλτα στο γρασίδι, αν είναι δυνατόν. Έχετε πάντα μαζί σας νερό για να μην αφυδατωθεί ο σκύλος σας.

 

Προσοχή στα εγκαύματα

 

Γνωρίζετε ότι οι λευκές γάτες, όπως και οι γάτες με ανοιχτόχρωμη μύτη και αυτιά, είναι επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα; Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους με ανοιχτόχρωμη γούνα. Στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας εμφανίζει σημάδια από έγκαυμα, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο.

 

Μην βασίζεστε σε έναν ανεμιστήρα

 

Τα κατοικίδια αντιδρούν διαφορετικά στη ζέστη από ό,τι οι άνθρωποι. (Τα σκυλιά, για παράδειγμα, ιδρώνουν κυρίως μέσω των ποδιών τους.) Και οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τα κατοικίδια ζώα τόσο αποτελεσματικά όσο τους ανθρώπους.

 

Παρέχετε άφθονη σκιά και νερό

 

Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας βρίσκεται έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο και άφθονο φρέσκο, κρύο νερό. Σε περιόδους καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό όταν είναι δυνατόν. Η σκιά των δέντρων και οι τέντες είναι ιδανικά, επειδή δεν εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Ένα σκυλόσπιτο δεν προσφέρει ανακούφιση από τη ζέστη -στην πραγματικότητα, την επιδεινώνει.

 

Δροσίστε το κατοικίδιό σας μέσα και έξω

 

Φτιάξτε μια παρτίδα από γρήγορες και εύκολες DIY παγωτού (μικρών παγωμένων κύβων για σκύλους (λιωμένα φρούτα (καρπούζι, μπανάνα, ακτινίδιο) αναμεμιγμένα με γιαούρτι ή φυστικοβούτυρο η λιωμένη τροφή που μπαίνει στην κατάψυξη σε μορφή κύβων, σαν τις παιδικές γρανίτες) για σκύλους. Και πάντα να παρέχετε νερό, είτε τα κατοικίδιά σας είναι μέσα είτε έξω μαζί σας.

 

Προστατέψτε το κατοικίδιό σας από την υπερθέρμανση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με ένα δροσιστικό περιτύλιγμα σώματος, γιλέκο ή χαλάκι. Μουλιάστε αυτά τα προϊόντα σε δροσερό νερό και θα παραμείνουν δροσερά (αλλά συνήθως στεγνά) για έως και τρεις ημέρες. Αν ο σκύλος σας δεν βρίσκει τα μπάνια αγχωτικά, δείτε αν απολαμβάνει ένα δροσιστικό μπάνιο.

Προϊόντα ψύξης

Smoothie

 

Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας

 

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία. Ορισμένα σημάδια θερμοπληξίας είναι το έντονο λαχάνιασμα, τα μάτια που γυαλίζουν, ο γρήγορος καρδιακός παλμός, η δυσκολία στην αναπνοή, η υπερβολική δίψα, ο λήθαργος, ο πυρετός, η ζάλη, η έλλειψη συντονισμού, η άφθονη σιελόρροια, ο εμετός, η βαθυκόκκινη ή μοβ γλώσσα, η επιληπτική κρίση και η απώλεια των αισθήσεων.

 

Τα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για θερμοπληξία εάν είναι πολύ ηλικιωμένα, πολύ νεαρά, υπέρβαρα, δεν έχουν συνηθίσει σε παρατεταμένη άσκηση ή έχουν καρδιακή ή αναπνευστική νόσο. Ορισμένες ράτσες σκύλων -όπως τα μπόξερ, τα παγκ, τα σίχ τσου και άλλα σκυλιά και γάτες με κοντό ρύγχος- θα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αναπνεύσουν σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.

 

 

Πώς να θεραπεύσετε ένα κατοικίδιο ζώο που πάσχει από θερμοπληξία

 

Μετακινήστε το κατοικίδιο ζώο σας στη σκιά ή σε κλιματιζόμενο χώρο. Εφαρμόστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος του ή ρίξτε πάνω του δροσερό (όχι κρύο) νερό. Αφήστε το να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψει παγάκια. Πηγαίνετε το ζώο απευθείας σε κτηνίατρο.

 

Προετοιμαστείτε για διακοπές ρεύματος

 

Πριν η αυξημένη ζέστη προκαλέσει διακοπή ρεύματος στο σπίτι σας καλό είναι να έχετε σκεφτεί ένα σχέδιο για να προστατεύσετε τα κατοικίδια ζώα σας από θερμοπληξία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

 

 

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού