Κατηγορίες

Φροντίδα κατοικίδιων ζώων: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να εκθέσει τον χνουδωτό φίλο σας σε μια σειρά από κινδύνους για την υγεία του, από την αφυδάτωση μέχρι τα ηλιακά εγκαύματα. Ακολουθώντας ορισμένες προφυλάξεις κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα τους να παραμείνει δροσερό και να αποτρέψετε τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Υπάρχουν ορισμένα λάθη στη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων που όλοι κάνουμε και ένα από αυτά είναι το υπερβολικό μπάνιο των σκύλων ή το ότι δεν βουρτσίζουμε αρκετά τις γάτες μας.

Επίσης, το να αφήνετε την πόρτα ή τα παράθυρά σας ανοιχτά καθώς φεύγετε για τον χώρο εργασίας μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια σας, καθώς μπορεί να εκτεθούν στην έντονη ζέστη.

Σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας λαχανιάζει υπερβολικά, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, είναι ληθαργικό και αισθάνεται κουρασμένο, δεν πρέπει να αγνοήσετε αυτά τα σημάδια ασθένειας λόγω ζέστης.

Ακολουθούν 5 λάθη φροντίδας κατοικίδιων ζώων που οι γονείς κατοικίδιων ζώων κάνουν ακούσια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου:

 

1. Λάθος στην περιποίηση και την υγιεινή

 

Ένα φρέσκο καλοκαιρινό κούρεμα μπορεί να νικήσει τη ζέστη, αλλά δεν συνιστάται να ξυρίσετε εντελώς το σκύλο σας, καθώς το τρίχωμά του τον προστατεύει από την υπερθέρμανση και τα ηλιακά εγκαύματα. Τα σκυλιά έχουν ευαίσθητο δέρμα και δεν πρέπει επίσης να τα λούζετε υπερβολικά. Το υπερβολικό ξύσιμο και γλείψιμο θα μπορούσε να υποδηλώνει καλοκαιρινές αλλεργίες ή παράσιτα. Για τις γάτες, το συχνότερο βούρτσισμα μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη. Βεβαιωθείτε ότι τα αντηλιακά ή τα μαντηλάκια που τυχόν χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα.

Σκύλος αξεσουάρ 

Γάτες αξεσουάρ 

 

2. Μη προσαρμογή της διατροφής του κατοικίδιου ζώου σας για το καλοκαίρι

 

Η ζέστη επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας, οπότε θα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή του δροσιστικές τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Το καρπούζι και το πηγμένο γάλα είναι μερικές καλές καλοκαιρινές λιχουδιές, ενώ η αντικατάσταση των κόκκινων κρεάτων με λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο θα ήταν ιδανική. Οι προσυσκευασμένες ξηρές και υγρές τροφές που συνιστώνται από τους κτηνιάτρους είναι διατροφικά ισορροπημένες και μπορεί να αποτελέσουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση στη ζέστη.

Σκύλος Διατροφή

Γάτα Διατροφή

3. Ξεχνάτε τις προφυλάξεις στις καθημερινές βόλτες

Επιλέξτε την πιο δροσερή ώρα της ημέρας για τους περιπάτους, καθώς οι δρόμοι μπορεί να παραμείνουν καυτοί μέχρι το βράδυ και να κάψουν τις πατούσες, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγώντας σε υπερθέρμανση. Μην υπερδιεγείρετε το σκύλο ή τη γάτα σας το καλοκαίρι, κάντε διαλείμματα από το παιχνίδι στη σκιά. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ενυδατωμένα κρατώντας ένα φορητό μπολ με νερό πρόχειρο.

 

4. Παραβλέπετε την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας

 

Το καλοκαίρι αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα, γεγονός που είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια. Αν σχεδιάζετε ένα πάρτι στην πισίνα με το κατοικίδιό σας, να το προσέχετε όσο καλά και αν κολυμπάει. Αν πρόκειται να πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο, μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη, ακόμα και σε "μόλις 5 λεπτά" μπορεί να υπερθερμανθεί.

 

5. Αγνόηση σημάτων θερμοπληξίας

 

Τα νεαρά/ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα, εκείνα με προβλήματα καρδιάς και πνευμόνων, τα υπέρβαρα, οι μικρές φυλές και οι φυλές που προέρχονται από ψυχρότερες περιοχές είναι επιρρεπή σε θερμοπληξία. Προσέξτε για υπερβολικό λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, σάλια, λήθαργο, ακόμα και δυσκολία στην ισορροπία. Πηγαίνετε το κατοικίδιό σας σε μια δροσερή σκιερή περιοχή και είτε ρίξτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου στο σώμα του για να το δροσίσετε, είτε χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη πετσέτα για να σκουπίσετε το σώμα του, είτε τοποθετήστε ένα παγοκύστη ανάμεσα στα πόδια του. Εάν το κατοικίδιό σας χειροτερεύει, έχει διάρροια ή αρχίζει να κάνει εμετό, μεταφέρετέ το αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους τετράποδους συντρόφους μας. Ως υπεύθυνοι γονείς κατοικίδιων ζώων, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι παραμένουν υγιή και ασφαλή. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις αλλαγές στη διατροφή, την περιποίηση και τον τρόπο ζωής που απαιτούνται για την αλλαγή της εποχής.

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού