Κατηγορίες

Κατοικίδια και Χριστούγεννα: Οδηγός Επιβίωσης!

Τα κατοικίδια είναι αρκετές φορές σκανδαλιάρικα και η περιέργεια τους μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες! Κάποια από τα ζητήματα που τίθενται παρακάτω μπορεί να φανούν παρατράβηγμα σε κάποιους αλλά πολλοί κτηνίατροι αντιμετωπίζουν τέτοια ατυχήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πως συμβαίνει όταν έχεις παιδιά; Ένα παρόμοιο πράγμα, όταν έχεις κατοικίδια. Πρέπει να σκεφτείς με γνώμονα την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του κατοικίδιου σου και προσπαθώντας να προβλέψεις τις κινήσεις του.

Κατοικίδια και Χριστούγεννα: Γιορτινές “παγίδες” για Σκύλους

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που δέχονται τις περισσότερες κλήσεις από ανήσυχους σκυλογονείς. Το φαγητό αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για τους σκύλους αυτή τη περίοδο. Οι προκλήσεις για το σκυλάκι μας είναι πολλαπλές και η δυνατή του όσφρηση μπορεί να τις εντοπίσει ανά πάσα στιγμή.

Νούμερο 1 σε τοξικότηταείναι η σοκολάτα. Μια ποσότητα 23 γρ. πικρής σοκολάτας είναι αρκετή για να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ένα μικρόσωμο σκύλο. Έτσι λοιπόν, δεν αφήνουμε γλυκά ή πιατάκια με υπολείμματα σοκολάτας (ή ζάχαρης γενικότερα) σ’ εύκολα προσβάσιμο σημείο για τον σκύλο μας. Τέλος, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατά συνέπεια σε ενοχλήσεις στο πάγκρεας.

Το τάισμα των κατοικίδιων με αποφάγια από το τραπέζι μας, τα οποία έχουν πολλά λιπαρά, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταΐζετε τα κατοικίδια σας με άψητό κρέας και κόκαλα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες είναι μεταδοτικές από τα ζώα στο άνθρωπο και μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση άψητου κρέατος. Τα μυτερά θραύσματα κοκάλων μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία εντερικών διαταραχών.

Εν συνεχεία, όταν αγοράζετε ψεύτικα κοκάλα για το κατοικίδιο σας θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά το σωστό μέγεθος. Δεν θα πρέπει να δίνονται μικρά κόκαλα σε μεγάλα σκυλιά. Τα μεγάλα σκυλιά είναι πιθανόν να καταπιούν αυτά τα κόκαλα ολόκληρα προκαλώντας αναταραχές στο στομάχι ή μερικές φορές μπορεί να τα σπάσουν σε πολύ μικρότερα κομμάτια.

Top στη λίστα είναι και τα φυτά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εξαιρετικά τοξικά για τον σκύλο μας. Φυτά όπως ο πρίνος, το γκι και ο αλεξανδρινός που συνηθίζεται να στολίζονται στα σπίτια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να είναι τοξικά αν καταναλωθούν από τα ζώα, για αυτό το λόγο θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από αυτά. Επίσης υπάρχουν αρκετά προϊόντα στη αγορά τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ψεκάζουν περιοχές όπου θέλετε να μην πλησιάζουν τα ζώα.

Κατοικίδια και Χριστούγεννα: Διακόσμηση, το «πρόβλημα» της Γάτας

Όλο το πρόβλημα με τη γάτα μας τις γιορτές βρίσκεται στη διακόσμηση. Η ύπαρξη ενός έλατου ή πεύκου στο σπίτι είναι το σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου. Η γατούλα σας σίγουρα θέλει να παίξει με τη γιρλάντα, τα φωτάκια, τα διακοσμητικά, τα δώρα και η λίστα της δε σταματάει εδώ!

Το πιο επικίνδυνο είναι να μην “κολλήσει” η γάτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά να μην πάθει ηλεκτροπληξία από τα φωτάκια του. Οπότε σίγουρα δεν αφήνουμε τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου αναμμένα με τη γάτα στο σπίτι μόνους τους.

Επιπλέον, τα έλαια των ελάτων μπορεί να είναι ελαφρώς τοξικά, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, ενώ οι ίδιες οι βελόνες μπορεί να κολλήσουν στο πόδι ή στο λαιμό του ζώου σας. Σκουπίζετε τακτικά τις βελόνες και κλείνετε την πόρτα του δωματίου του δέντρου όταν βγαίνετε έξω, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Επίσης, ορισμένα τεχνητά δέντρα θα έχουν μικρά κομμάτια και διακοσμητικά που μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν εντερική απόφραξη, αν το κατοικίδιό σας τα καταπιεί. Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο που αγοράσετε είναι ανθεκτικό και στερεωμένο σταθερά στο πάτωμα ή μακριά από αυτό σε ένα τραπέζι.

Στη συνέχεια προσέχουμε πολύ τα λουλούδια και φυτά που έχουμε αυτές τις ημέρες στο σπίτι. Ό,τι διαβάσατε νωρίτερα σχετικά με την επικινδυνότητά τους στον σκύλο, ισχύει και για τη γάτα. Μάλιστα στις γάτες προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.

Τέλος δώστε προσοχή στα κεράκια και στο υγρό των κεριών, το οποίο δεν πρέπει να έρθει σ’ επαφή με τη γάτα. Φυσικά όταν είναι καυτό για να μην καεί, αλλά κι όταν έχει περάσει ώρα από τότε που το σβήσατε, δεν πρέπει να το ακουμπήσει η γάτα. Τα συστατικά που συνήθως περιέχουν, όπως είναι η αιθανόλη και κάποια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα της. Αν παρατηρήσετε πως έχει ακουμπήσει στο υγρό κεριού, τότε ξεπλύνετε τα ποδαράκια της και το σημείο με σαπούνι και άφθονο ζεστό νερό.

 

Καλές γιορτές!!!

  • Δεν είσαι μέλος;

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση ή Επαναφορά κωδικού