Blog navigation

Κατοικίδια και Άγχος: Πως να αναγνωρίσετε τα σημάδια

Προφανώς, τα τετράποδα φιλαράκια μας δεν μπορούν να μας πουν τι νιώθουν, οπότε εξαρτάται από εμάς να ερμηνεύσουμε τη γλώσσα του σώματος τους, καθώς και τις συμπεριφορές εκείνες που υποδηλώνουν άγχος, ώστε να τα ανακουφίσουμε. 

Παρακάτω ακολουθούν 10 σημάδια άγχους που αποτυπώνονται στη συμπεριφορά των κατοικίδιων μας και πρέπει να προσέχουμε:

Κατοικίδια και Άγχος: Γάτες

1) Έντονη περιποίηση 

Η ψυχαναγκαστική αυτή ενασχόληση της γατούλας σας, γνωστή και ως ψυχογενής αλωπεκία, εμφανίζεται, όταν το κανονικό γλείψιμο της γούνας της γίνεται εμμονικό.

Συνήθως, η συμπεριφορά αυτή δε μας ανησυχεί, όπως θα έπρεπε, αφού στην ουσία είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Το γλείψιμο απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν τη γάτα να ηρεμεί.

Συμπτώματα έντονου καλλωπισμού και ενασχόλησης με τη γούνα περιλαμβάνουν γλείψιμο, δάγκωμα, μάσημα, απώλεια τρίχας, πληγές στο δέρμα και εκζέματα.

Πριν διαγνωστεί η ψυχογενής αλωπεκία, πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες έντονου γλειψίματος όπως γενική φαγούρα στο σώμα, περιοχές πόνου στο σώμα, ψύλλοι, παράσιτα και νευρολογικά προβλήματα.

Για την αντιμετώπιση της ψυχογενούς αλωπεκίας, χρειάζεται να εστιάσετε τις προσπάθειες σας στη μείωση του στρες και στον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος διαβίωσης της γατούλας σας με ενδιαφέρουσες προσθήκες (ονυχοδρόμια, ράφια που θα κάθεται κοιτώντας με ασφάλεια τον έξω κόσμο κ.ά.).



2) Κρυφτό 

Αν η γάτα σας, που είναι συνήθως κοινωνική, κρύβεται ξαφνικά χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε είναι πιθανώς αγχωμένη.



Για κάποιες γατούλες πηγή άγχους αποτελεί το βαλιτσάκι μεταφοράς καθώς το συνδυάζει με επίσκεψη στον κτηνίατρο. Άλλες γάτες ενδέχεται να αγχωθούν με μία αυθαίρετη κίνηση σας, όπως π.χ να τη σηκώσετε πάνω.

Άλλες γάτες νιώθουν άβολα με άλλα κατοικίδια του σπιτιού ή με χημικά αρώματα (αρωματικά κεριά) ή με τους κεραυνούς μιας καταιγίδας.

Επιπλέον, έντονοι θόρυβοι, άγνωστοι επισκέπτες στο σπίτι, κ.ο.κ η λίστα των στρεσογόνων πραγμάτων που επιδρούν στο χνουδωτό σας φιλαράκι είναι ατελείωτη.

Θα ήταν προνοητικό εκ μέρους σας να έχετε εξασφαλίσει στη γατούλα σας ένα ασφαλές μέρος αποχώρησης, όταν νιώθει απειλή, φόβο ή άγχος. Ανάλογα με τη προσωπικότητα της γάτας σας, ο “χώρος διαφυγής” μπορεί να είναι κάτω από το κρεβάτι, ή ένα υπερυψωμένο σημείο φυγής.



3) Αμμολεκάνη

Μία απότομη αλλαγή στη συνήθη διαδικασία τουαλέτας της γάτας σας πρέπει να διερευνηθεί από τον κτηνίατρο, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Αν αποκλειστούν οι λόγοι υγείας, τότε υποθέτουμε ότι κάτι συμβαίνει με τη τοποθεσία της αμμολεκάνης, ή την άμμο υγιεινής που χρησιμοποιείτε, ή στρεσογόνες αλληλεπιδράσεις με άλλες γάτες του νοικοκυριού (και όχι μόνο, αν η αυλή είναι ανοικτή και για άλλες γατούλες της γειτονιάς) που έχουν εκτοπίσει το φιλαράκι σας από τις συνήθεις διαδικασίες υγιεινής του. 



4) Ανορεξία 

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε ότι ευθύνεται, όταν η γάτα σας δεν τρώει, είναι μία αλλαγή περιβάλλοντος ή της ρουτίνας της.

Για τις γάτες η λέξη «αλλαγή» ενδέχεται να προκαλέσει άγχος που ίσως οδηγήσει στην έλλειψη διάθεσης για φαγητό. Στρεσογόνοι παράγοντες για μία γάτα θεωρούνται:

• Ένα νέο μέλος στην οικογένεια (δίποδο ή τετράποδο)

Πάρτυ ή πολλές επισκέψεις στο σπίτι 

• Η ξαφνική απουσία ενός αγαπημένου μέλους της οικογενείας 

Άλλες γάτες της γειτονιάς που περνούν πολύ κοντά, ώστε να τις ακούει ή να τις μυρίζει

• Μία ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμά σας που σας φέρνει διαφορετικές ώρες στο σπίτι ή λιγότερες από όσες σας είχε συνηθίσει 

Γηρατειά 

Απλά πράγματα, όπως μία αλλαγή χώρου στα μπωλ φαγητού και νερού του ή μία μετακίνηση της αμμολεκάνης, που μπορεί να τον αγχώσουν

Αν δείτε ανορεξία στη γάτα σας και έχετε κάνει κάποιες από τις παραπάνω αλλαγές, κρατήστε με συνέπεια τη «νέα τάξη πραγμάτων» δίνοντας κάποιες μέρες περιθώριο στη γατούλα σας για να προσαρμοστεί.

Οι γάτες πρέπει να τρώνε τουλάχιστον μία φορά ημερησίως, έτσι αν η δική σας δεν τρώει τίποτα ή υποσιτίζεται για περισσότερες από 2 ημέρες, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

5) Φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως 

Γάτες με φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως είναι στρεσαρισμένες, ενώ αγχωμένες γάτες συμπεριφέρονται σαν άρρωστες και ίσως φτάσουν στην ασθένεια λόγω του στρες.

Η χορήγηση αντιβίωσης συνιστάται από τους κτηνιάτρους, ενώ η μείωση του άγχους και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος διαβίωσης τους με διεγερτικές δραστηριότητες πρέπει να περιλαμβάνονται στο πλάνο θεραπείας τους.

Συνήθως, αγνοούμε τον μεγάλο πληθυσμό οικόσιτων γατών που βαριούνται εξαιρετικά, καθώς είναι κλεισμένες μέσα στα σπίτια μας. 

Κάποια βήματα, για να βοηθήσετε τη γάτα σας είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου στο σπίτι σας (σε μία ήρεμη και ασφαλή περιοχή) ενισχύοντας το με ενδιαφέρουσες προσθήκες παιχνιδιού και χαλάρωσης.

Κατοικίδια και Άγχος: Σκύλοι

1)  Φαινόμενο «Το μάτι της φάλαινας» 

Το «μάτι της φάλαινας» αφορά την πλαϊνή ματιά που μας ρίχνει το χνουδωτό φιλαράκι μας, ενώ κρατάει το κεφάλι του ελαφρώς κυρτό ή και ακίνητο εμπρός και είναι συχνά σημάδι άγχους. 

Αυτή η ακαμψία στη στάση σώματος και η πλαϊνή ματιά (φαίνεται περισσότερο το λευκό) μπορεί να σχετίζεται με στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν τον σκύλο σας και καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με ένα εκπαιδευτή σκύλων.

Εν τω μεταξύ, όσο κάνει την πλαγιαστή ματιά ή δείχνει άλλα σημεία άγχους (γλείψιμο των χειλιών, ανάταση ενός από τα μπροστινά πόδια με το χασμουρητό, ξύσιμο, τρέμουλο, λαχάνιασμα ή έντονη κινητικότητα), χαιδέψτε τον ευγενικά με μακριές και απαλές κινήσεις ώστε να τον ηρεμήσετε.



2) Έντονη τριχόπτωση

Το δέρμα το σκύλου καλύπτεται από τρίχωμα ώστε η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείτε στα κανονικά της επίπεδα. Έτσι, θεωρητικά, ένας σκύλος τους κρύους μήνες του έτους θα μαδάει λιγότερο, ενώ τους θερμούς περισσότερο.

Επιπλέον, όταν η τρίχα σταματάει να αναπτύσσεται νεκρώνει, οπότε ο οργανισμός φυσιολογικά την αποβάλλει ώστε να δοθεί χώρος για νέο και υγιές τρίχωμα.

Αν ο τετράποδος φίλος σας ξαφνικά μαδάει πολύ, μπορεί να οφείλεται στο στρες. Ένας σκύλος που βιώνει ένα οξύ επεισόδιο άγχους θα μαδάει περίπου για 3-4 ημέρες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τριχόπτωση δεν μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες ή στην γήρανση του οργανισμού, επομένως πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.



3) Χασμουρητό 

Μετά το γλείψιμο στη μύτη ή τα χείλη του, το χασμουρητό είναι το 2ο πιθανότερο σημάδι ένδειξης στρες σε ένα σκύλο.  

Σε γενικές γραμμές, ειδικοί επισημαίνουν πως το συχνό χασμουρητό στους τετράποδους μας φίλους δεν είναι περίεργο, καθώς υπάρχουν τόσοι λόγοι (ενθουσιασμός, πλήξη, κούραση, “χαιρετισμός” κλπ). Όμως, αν ο παρατηρήσετε ότι η συχνότητα των χασμουρητών αυξάνεται, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο, καθώς είναι πιθανό ο σκύλος να περνάει περίοδο άγχους και ανασφάλειας. 

Ο κτηνίατρος είναι σε θέση να σας συμβουλέψει, ώστε να μειωθεί το άγχος και ο σκύλος να αισθανθεί όσο το δυνατόν πιο άνετα!



4) Αυτιά σε επίπεδη θέση ή ουρά κάτω από τα «σκέλια» 

Όταν οι τετράποδοι σύντροφοί μας σηκώνουν όρθια και τραβάνε προς τα πίσω τα αυτιά τους, καθώς και όταν χώνουν την ουρά ανάμεσα στα πίσω πόδια, αποτελούν, όπως και το χασμουρητό, μία ένδειξη άγχους.

Τα αυτιά των σκύλων διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναλόγως με τη φυλή τους. Όμως, δεν έχει σημασία τι είδους αυτιά έχει ο σκύλος σας, διότι αν γίνουν αντιληπτά πίσω από το κεφάλι τους, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει την ύπαρξη στρες.



Αντίστοιχα, αν η θέση της ουρά είναι κάτω, είναι σημάδι ότι ο σκύλος γίνεται πιο υποτακτικός και αισθάνεται ανησυχία, ενώ η ακραία έκφραση της ουράς που βρίσκεται κάτω και ανάμεσα στα πόδια του σκύλου δηλώνει φόβο.



5) Σήκωμα τριχώματος στη ράχη 

Το περίεργο αυτό σύμπτωμα άγχους συνήθως εμφανίζεται στον σκύλο, όταν συμμετέχει σε κάποιο τσακωμό με άλλο ομόφυλο του ή όταν πρόκειται να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο ή πλοίο για κάποιο ταξίδι. Ουσιαστικά, απελευθερώνεται στον οργανισμό του η επινεφρίνη, μια ορμόνη που διεγείρει τους ραχιαίους μυς, οι οποίοι με τη σειρά τους διεγείρουν την ανόρθωση του τριχώματος του. 



Σχόλιο

Αν και τα κατοικίδια είναι τα καλύτερα φιλαράκια μας, εντούτοις δεν είναι άνθρωποι. Στους σκύλους αρέσει να γαβγίζουν, να μασάνε οτιδήποτε θέλουν και να τρυπώνουν στα σκουπίδια ψάχνοντας εκλεκτά εδέσματα. Στις γάτες, αντίστοιχα, αρέσει το νιαούρισμα, το ξύσιμο των νυχιών τους σε οποιαδήποτε επιφάνεια τις ελκύει ή να μας φέρνουν πτώματα μικρών ζώων, όπως ποντίκια ή πουλιά.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των κατοικιδίων μας μπαίνοντας στον κόσμο τους, διαφορετικά θα τα απογοητεύσουμε και θα τα αγχώσουμε.

Αποφύγετε περιττές τιμωρίες<span style="font-size:11pt;font-family:Arial;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:400;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:non

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password