Blog navigation

Φέρνοντας μια γάτα σπίτι

Αν μάλιστα έχει και μια παρέα όπως μια δεύτερη γατούλα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα και μπορείτε να λείψετε ακόμα και μια βδομάδα, αρκεί να έχετε κάποιον που θα της αλλάζει το νερό και την άμμο.

Πριν την άφιξη του ζώου στο σπίτι φροντίζουμε να προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ο οποίος είναι:

• Κλουβί μεταφοράς. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφοροι τύποι κλουβιών, προτιμούμε κλουβιά από σκληρό υλικό με αποσπώμενη οροφή.

• Φωλιά-Κρεβάτι, ώστε να μπορεί να κρύβεται η γάτα όταν το επιθυμεί.

• Αμμολεκάνη και φτυαράκι για την άμμο. Αρχικά επιλέγουμε αμμολεκάνη με χαμηλά όρια για ευκολότερη πρόσβαση από το μικρό γατάκι και την τοποθετούμε σε ήσυχο μέρος. Ο αριθμός των λεκανών στο σπίτι πρέπει να αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των γατών που φιλοξενούνται σε αυτό, συν μια επιπλέον.

• Σκεύη για νερό και φαγητό, τα οποία τοποθετούνται μακριά από την αμμολεκάνη καθώς οι γάτες αποφεύγουν να τρώνε δίπλα της. Επίσης ο αριθμός των σκευών πρέπει να είναι αντίστοιχος με τον συνολικό αριθμό των γατών που φιλοξενούνται στο σπίτι συν ένα επιπλέον.

• Τροφή-Νερό:  επιλέγουμε τροφή καλής ποιότητος ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης και τη φυσική κατάσταση της γάτας, έχουμε πάντα άφθονο και καθαρό νερό στη διάθεσή της.

• Νυχοδρόμια, τα οποία κρατάνε τα νύχια της γάτας σε καλή κατάσταση και αποτρέπουν τη γάτα από το να πάει στα έπιπλά μας.

• Παιχνίδια, είτε από το εμπόριο είτε χειροποίητα, χωρίς μικρά αποσπώμενα κομμάτια που μπορούν να καταπωθούν, χωρίς αιχμηρές γωνίες και χωρίς κλωστές που κρέμονται.

• Κολάρο με ταυτότητα και microchip. Eπιλέγουμε πάντα κολάρα ασφαλείας που ανοίγουν σε περίπτωση που παγιδευτεί η γάτα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρεσή της σε περίπτωση που χαθεί.

• Βούρτσες-Χτένες για την περιποίηση του τριχώματος και ιδιαίτερα στις μακρύτριχες γάτες.

Κατά τα άλλα, η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη για τη γατούλα σας. Αυτός θα της κάνει τα εμβόλιά της που πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και θα την εξετάσει στα μάτια, τα αυτιά και την κοιλιά. 

Επίσης, θα της κάνει πιθανότατα, εφόσον το χρειάζεται, καθαρισμό στα δόντια, διότι η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για το αγαπημένο σας αιλουροειδές, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ανάπτυξη πέτρας ή στοματίτιδας, καθώς δυστυχώς ελάχιστες είναι οι γάτες που θα ανεχθούν τακτικό πλύσιμο δοντιών.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι από τη στιγμή που η γάτα μας ζει αποκλειστικά στο σπίτι θα πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε το περιβάλλον της να είναι κατάλληλα εμπλουτισμένο ώστε να είναι ενδιαφέρον και να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτήν.

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password