Blog navigation

Σκύλος και παιδί

Ένας σκύλος είναι ικανός να «διδάξει» σε ένα παιδί την υπευθυνότητα, την έγνοια και την εμπιστοσύνη. Είναι ο λόγος που θα αποκτήσει φίλους, θα γίνει πιο κοινωνικό, αλλά και θα «θωρακίσει» την υγεία του.

Το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται: χρόνο, παιχνίδια, αγκαλιές και σκέψεις.

Ένα μοναχοπαίδι δεν γνωρίζει πώς είναι να παίζει στο δωμάτιό του με κάποιον άλλον. Ένα μεγάλο μάθημα είναι το σκυλάκι, που παίρνει το παιχνίδι του και παίζει μαζί του. Σε χρόνο και σε ύλη!

Από εξελικτική οπτική, η έρευνα αποδεικνύει τη μεγάλη επίδραση που έχει η σχέση κατοικιδίου και παιδιού στη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, εστιάζοντας κυρίως στις αναπτυξιακές φάσεις της πρώιμης εφηβείας και εφηβείας. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν τα παιδιά με τα κατοικίδια τους μιλώντας, κατά τα άλλα, διαφορετική «γλώσσα». Η μη λεκτική επικοινωνία θα είναι για τα παιδιά το μέσο, η δίοδος επικοινωνίας με την οποία θα μπορέσουν να κατανοήσουν, να συναισθανθούν και να αγαπήσουν τους μικρούς τους φίλους. Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιεί σήματα μη λεκτικής επικοινωνίας δεν είναι ούτε δεδομένη, αλλά ούτε πάντοτε εύκολη. Μέσω της σχέσης με το κατοικίδιο, το παιδί θα μπορέσει να ανιχνεύει και να αντιλαμβάνεται αυτά τα μικρά σημάδια, που κρύβουν ανάγκες και συναισθήματα του «άλλου», όπως συμβαίνει και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Ένα κατοικίδιο και κυρίως ένας σκύλος, που από τη φύση του είναι ένα κοινωνικό όν, έχει την ικανότητα να προσφέρει αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, αλλά είναι και ένας προσεκτικός ακροατής για το παιδί. Η αφθονία στο θετικό συναίσθημα που δέχεται από το κατοικίδιό του, δίνει στο παιδί την αίσθηση ότι αξίζει, του χαρίζει αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, του δίνει την ευκαιρία να «ανοιχτεί» συναισθηματικά, αλλά και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τα συναισθήματα του μικρού του φίλου. Αυτό συνιστά μια βιωματική και ευχάριστη εκμάθηση των συναισθημάτων αλλά την ίδια στιγμή και μια αβίαστη κατεύθυνση προς την υπευθυνότητα.

Πριν, όμως, αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι, πρέπει να συζητήσετε όλοι μαζί και να αναλάβετε οικογενειακώς την ευθύνη.

Ορισμένες ράτσες σκύλων μειώνουν το άγχος και κατευνάζουν τα συναισθήματα έντασης στα παιδιά. Μια αγκαλιά ή μια παιχνιδιάρικη επικοινωνία με τον σκύλο της οικογένειας διεγείρει μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη και καταπραΰνει το σύστημα που προκαλεί άγχος.  Και, φυσικά, ένα παιδί απαλλαγμένο από το τοξικό άγχος μπορεί να διεκπεραιώσει πιο αποτελεσματικά την οποιαδήποτε εργασία- τώρα και στην μετέπειτα ζωή του.

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password