Blog navigation

Ποιο είναι το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων;

Καθημερινά παρατηρούνται στο δρόμο συνοδοί σκύλων που δεν τους φορούν το λουρί τους ή δεν φροντίζουν να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό, καθώς αμελούν να μαζέψουν τις ακαθαρσίες. Καθημερινά ζουν μόνιμα στις ταράτσες σκύλοι χωρίς να έχουν ένα κατάλυμα να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. Και πολύ συχνά ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε ότι δηλητηρίασαν, ακρωτηρίασαν, έκαψαν, εγκατέλειψαν κουτάβια, σκύλους και γάτες. Οι παραπάνω συμπεριφορές είναι παράνομες και τιμωρούνται με πρόστιμα από 300 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων;

Το νέο νομοσχέδιο (Ν. 4830/2021) για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα αυτά, προβλέποντας τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και την προστασία τους, μέσα από τη συνεργασία Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους άξονες των ρυθμίσεων και των καινοτομιών που εισάγονται με το νέο νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων και την ενίσχυση της κουλτούρας της φιλοζωίας είναι 

  • Η ευθύνη της αυτοδιοίκησης, 

  • η θέσπιση ενός διευρυμένου εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς, 

  • η άμεση εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, 

  • ο αυστηρός έλεγχος και η λογοδοσία, 

  • η στήριξη των ευαισθητοποιημένων δυνάμεων της κοινωνίας, 

  • η ευθύνη του ιδιοκτήτη- κηδεμόνα και 

  • η νομική ασπίδα με αυστηρότερες ποινές 

Τι ποινές έχει κάποιος που  παρατάει σε έναν κάδο απορριμμάτων νεογέννητο ζώο συντροφιάς ή θανατώνει κάποιο ζώο;

Το νέο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προς αποφυγή κάθε αμφιβολίας, αλλά και τον διευρύνει, καθώς πλέον θεωρείται κακοποίηση και τιμωρείται ως κακούργημα και η  εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων

Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων είναι σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα και έχουν, εκτός από ποινικές, και μεγάλες διοικητικές ποινές. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση έκανε κακούργημα τον φόνο και τον βασανισμό του ζώου (νόμος 4745/2020). Οι απειλούμενες ποινές για τη θανάτωση, αλλά και για την εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, συνεπώς, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.00 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. 

Επίσης, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ο δραστικός περιορισμός της φυσιολογικής κίνησής του, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η μη προβλεπόμενη εργασία για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, θεωρούνται κακοποίηση και τιμωρούνται, όπως και η εγκατάλειψη, με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, για να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, θεσπίζεται ειδική διαδικασία για όποιον ιδιοκτήτη θέλει να παραδώσει το ζώο συντροφιάς του, με υποχρεωτική προηγούμενη ανάρτηση αγγελίας στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.

Πως μπορεί να εντοπιστεί κάποιος που εγκαταλείπει το ζώο του;

Εκτός από την διερεύνηση του αδικήματος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προβλέπεται ότι μόλις είναι διαθέσιμη και προσιτή οικονομικά η σχετική τεχνολογία, θα μπορούν να εντοπίζονται από γενετικό υλικό των εγκαταλελειμμένων ζώων και τη διασταύρωσή τους με το αντίστοιχο υλικό των θηλυκών γεννητόρων.

Τι ποινές έχουν όσοι βάζουν φόλες;

Η δηλητηρίαση του ζώου εντάσσεται στις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις και επιφέρει ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, επιφέρει και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα;

Καθημερινά εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, αλλά και οι ίδιοι οι κηδεμόνες των "δεσποζόμενων" ζώων δέχονται απειλές για την ζωή των ζώων τους για διάφορους λόγους, όπως για το γαύγισμα, τις τρίχες κι άλλα πολλά.  Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η απειλή διάπραξης εγκλημάτων θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται. Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 333 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Απειλή 

1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή...

2. ...

3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση.

Άρθρο 190 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Απειλή διάπραξης εγκλημάτων

Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί ότι θα διαπραχθούν εγκλήματα και δημιουργεί έτσι φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή με χρηματική ποινή.

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password