Blog navigation

Πως να εκπαιδεύσετε την ψιψίνα σας

 Εκπαιδεύστε τη ψιψίνα σας! Πως θα αναρωτιέστε… Παρόλο που η λέξη «εκπαίδευση» είναι συνυφασμένη με τους σκύλους, αυτό δεν αποκλείει την δυνατότητα να μάθετε και στη γάτα σας μερικά κόλπα! Η γατούλα σας μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει το όνομά της και να έρχεται σε σας όταν την φωνάζετε. Για να τη βοηθήσετε να αναπτύξει αυτές και διάφορες άλλες δεξιότητες, είναι σημαντικό να την εκπαιδεύσετε από νεαρή ηλικία το συντομότερο δυνατό.

Μάθετε στο γατάκι σας κοινωνικές δεξιότητες

 

Η εκπαίδευση της γάτας σας ξεκινά με τις κοινωνικές δεξιότητες - όσο περισσότερο εκτίθενται σε νεαρή ηλικία, τόσο λιγότερο θα σοκάρονται ή θα εκπλήσσονται καθώς μεγαλώνουν. Από τη στιγμή που περπατούν δίχως τη βοήθεια της μαμάς τους, τα γατάκια προσεγγίζουν νέες καταστάσεις με την αυτοπεποίθηση και την περιέργεια, για τις οποίες είναι τόσο διάσημες οι γάτες! Τα γατάκια είναι λιγότερο φοβισμένα μεταξύ των 3-7 εβδομάδων ζωής, έτσι είναι πιο ανοικτά στο να δεχτούν νέες εμπειρίες και αλλαγές στο περιβάλλον τους. Μετά από αυτή την ηλικία τα γατάκια γίνονται πιο επιφυλακτικά, οπότε είναι σημαντικό ο εκτροφέας σας ή το καταφύγιο διάσωσης να εισάγει το κατοικίδιο σας όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις, προτού το πάρετε σπίτι ιδανικά μεταξύ 8-13 εβδομάδων.

Φυσικά, η συναισθηματική εξέλιξη της γάτας σας δεν σταματάει στην ηλικία των 12 εβδομάδων, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας αφού το πάρετε στο σπίτι. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το γατάκι σας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο:

·        Προσκαλέστε φίλους στο σπίτι για να βοηθήσετε το γατάκι σας να συνηθίσει τη παρουσία πολλών διαφορετικών ανθρώπων - διαφορετικές ηλικίες, φύλο, ύψη, χρώμα μαλλιών και πολλά άλλα!

·        Εάν δεν έχετε παιδιά, προσκαλέστε μερικά παιδιά φίλων σας. Ενημερώστε τα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο γατάκι, ειδικά όταν το συναντήσουν για πρώτη φορά.

·        Αν γνωρίζετε κάποιον που έχει σκύλο φιλικό με τις γάτες, ζητήστε του να τον φέρει για να γνωρίσει το γατάκι σας. Ο σκύλος πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και ικανός να ακούει τις εντολές του αφεντικού του – ακόμα και αν είναι πολύ ενθουσιασμένος λόγω της συνάντησης με το ψιψίνι!

·        Ενώ εκπαιδεύετε το γατάκι σας, πάρτε το μαζί σας στο αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές, για να συνηθίσει να ταξιδεύει με αυτοκίνητο από νεαρή ηλικία. Προσφέρετέ του μια λιχουδιά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ώστε να συσχετίσετε την διαδρομή με το αυτοκίνητο με μια θετική ανταμοιβή.

 

Πώς να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γατάκι σας

 

Μόλις το γατάκι σας κατακτήσει βασικές κοινωνικές δεξιότητες, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε για να μάθει και άλλα πράγματα. Πριν ξεκινήσετε, συνιστάται να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν πάσχει από ιατρικές παθήσεις (πχ προβλήματα άρθρωσης ή ακοής).

Αν η γάτα σας είναι απόλυτα υγιής, μπορείτε να αρχίσετε να της διδάσκετε μερικά χρήσιμα κόλπα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βοηθήσουν εσάς και τη γατούλα σας να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις εκπαιδευτικές σας «συνεδρίες»:

·        Δώστε έμφαση στα στοιχεία της ομιλίας που χρησιμοποιείτε για να διδάξετε στη γάτα σας τι πρέπει να κάνει (όπως "κάτσε"), μιλώντας με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση και ενισχύοντας πάντα με θετικό έπαινο - για παράδειγμα, "κάτσε, καλό γατάκι, κάτσε".

·        Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές με βάση τις λιχουδιές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Έτσι το γατάκι σας θα είναι περισσότερο πρόθυμο να προσπαθήσει, αν γνωρίζει ότι θα ανταμειφθεί.

·        Προσοχή! Εκπαιδεύστε το γατάκι ή τη γάτα σας πριν από το φαγητό. Αν το γατάκι σας είναι χορτάτο, τότε θα είναι λιγότερο πρόθυμο να εκπαιδευτεί άμα του δίνετε λιχουδιές. Ωστόσο, μην αφήνετε την γάτα σας νηστική, ώστε να είναι πιο πρόθυμη να μάθει, καθώς μπορεί να χάσει γρήγορα την υπομονή της!

·        Μειώστε τους θορύβους που προέρχονται από την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό ώστε να κρατήσετε τη γάτα σας συγκεντρωμένη.

·        Κρατήστε την εκπαίδευση σύντομη σε διάρκεια και τερματίστε τη πριν η γάτα σας βαρεθεί ή κουραστεί. Καλό θα ήταν, η εκπαίδευση να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

·        Να είστε πάντα συνεπής με την εκπαίδευση της γάτας σας (10-15 λεπτά εκπαίδευσης κάθε μέρα) και να διατηρείτε πάντα τον ίδιο εκπαιδευτή (είτε εσείς είτε κάποιος επαγγελματίας), καθώς και τις σημάνσεις, τα σήματα και τις ανταμοιβές.

·        Περιμένετε έως ότου η γάτα σας έχει μάθει μια εντολή, πριν προχωρήσετε στην εκμάθηση της επόμενης, ώστε να μπορέσει να αφομοιώσει αυτή που έμαθε ήδη.

·        Αν η γάτα σας κάνει κάτι λάθος, χρησιμοποιήστε ένα σταθερό "όχι", πριν την κατευθύνετε σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα - αν ρίχνει αντικείμενα από μια επιφάνεια, πείτε "όχι" και κουνήστε ένα παιχνίδι για να παίξουν με αυτό.

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι ή τη γάτα σας, μπορείτε να προχωρήσετε στο πώς να τα διδάξετε συγκεκριμένες εντολές. Ας ξεκινήσει η διασκέδαση!

 

Εκπαιδεύοντας τη γάτα σας να ακούει το όνομά της

 

Το να ονομάσετε τη γάτα σας είναι μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Μόλις επιλέξετε ένα όνομα με το οποίο είστε όλοι ευχαριστημένοι, πρέπει να το λέτε όσο το δυνατόν περισσότερο! Όσο περισσότερο ακούει το όνομά της, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει ότι της ανήκει.

Επαναλάβετε το όνομα του γατιού σας κατά τη διάρκεια ευχάριστων εμπειριών, όπως όταν τρώνε ή όταν παίζετε μαζί τους.

Αντιθέτως, αν η γάτα σας ήταν άτακτη, μην φωνάξετε το όνομά της. Αυτό θα κάνει τη γάτα σας να συσχετίσει το όνομά της με αρνητικές εμπειρίες και έτσι, είναι πιθανό να μη προθυμοποιείται να έρθει κοντά σας όταν την καλείτε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους.

 

Εκπαιδεύοντας τη γάτα σας να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο

 

Αν και τα φυσικά ένστικτα μιας γάτας την οδηγούν φυσικά να πάει στην τουαλέτα στο εξωτερικό περιβάλλον, οι γάτες μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για να χρησιμοποιήσουν μια αμμοδόχο, ειδικά αν εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία. Ειδικά οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες μπορεί να βρουν την αμμοδόχο χρήσιμη, ακόμα κι αν δεν την έχουν χρησιμοποιήσει πριν, καθώς οι αρθρώσεις τους αρχίζουν να είναι δύσκαμπτες και δεν έχουν την ίδια ενέργεια για να βγουν έξω.

Ορισμένα γατάκια μπορεί να είναι εκπαιδευμένα να χρησιμοποιούν την άμμο υγιεινής όταν τα παίρνετε στο σπίτι, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, μπορούν να εκπαιδευτούν. Για να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας, προσπαθήστε να το τοποθείτε στην αμμοδόχο αφού τρώει, όταν ξυπνάει και αν το βλέπετε να μυρίζει, να ξύνει ή να σκύβει στο πάτωμα - αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι είναι θέλει να πάει στην τουαλέτα! Η εκπαίδευση της γάτας σας μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οπότε να είστε υπομονετικοί και συνεπής σε αυτή.

 

Τι είδους δίσκο να χρησιμοποιήσετε

 

Χρησιμοποιήστε ένα χαμηλό πλαστικό δίσκο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το γατάκι σας για εύκολη πρόσβαση - θα τον αλλάξετε με έναν μεγαλύτερο, βαθύτερο δίσκο καθώς η γάτα σας μεγαλώνει για να της δώσετε αρκετό χώρο για να κινείται και να αποφύγετε τις διαρροές της άμμου! Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις μυρωδιές, να αδειάζετε τακτικά τον δίσκο και για να δώστε μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στην ενήλικη γάτα σας, χρησιμοποιήστε ένα δίσκο με καπάκι. Ωστόσο, ο κλειστός χώρος ενδέχεται να κάνει κάποιες γάτες νευρικές και ίσως να μην επιθυμούν να το χρησιμοποιούν.

 

Τι είδους άμμο να χρησιμοποιήσετε

 

Ορισμένες γάτες προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους άμμου. Ενώ μερικές προτιμούν πιο χοντρή άμμο, άλλες μπορεί να προτιμούν άμμο με μαλακότερους και λεπτότερους κόκκους - ειδικά οι γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους και έχουν πιο μαλακά μαξιλάρια στις πατούσες τους και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες με αρθρίτιδα. Εάν χρειάζεται να αλλάξετε την άμμο που χρησιμοποιείτε, κάντε το σταδιακά, ώστε να μην αποτελέσει έκπληξη για τη γάτα σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία της άμμου για το συνιστώμενο βάθος της, για να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας έχει αρκετή για να σκάψει. Η τοποθέτηση εφημερίδας κάτω από το δίσκο μπορεί να σας βοηθήσει να πιάσετε τυχόν υπολείμματα.

 

Πού να τοποθετήσετε την αμμοδόχο

 

Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοδόχος ανά γάτα - συν μια επιπλέον να βρίσκεται στο σπίτι σας. Τοποθετήστε την αμμοδόχο σε ένα ήσυχο μέρος όπου η γάτα σας μπορεί να πάει τουαλέτα, μακριά από το σημείο όπου τρώει και πίνει. Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη, ειδικά αν η γάτα σας είναι μέσα στο σπίτι όλη την ημέρα. Έχετε κατά νου ότι οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα και μπορούν να κρατηθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο, αν δεν έχουν ένα μέρος για να πάνε τουαλέτα. Αυτό όμως αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση για τις ίδιες και ενδεχομένως να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας.

 

Καθαρίζοντας την αμμοδόχο της γάτας σας

 

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρές, επομένως είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν μια αμμοδόχο που έχουν ήδη λερώσει πολύ, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μία φορά. Κάποιων ειδών άμμοι μπορούν να σας διευκολύνουν να απομακρύνετε τα στερεά και τα υγρά απορρίμματα, κάτι που πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αδειάστε την αμμοδόχο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά εάν δεν χρησιμοποιείτε ειδική άμμο και πλύνετε το δίσκο με ζεστό νερό και σαπούνι.

Αποφύγετε τη χρήση απολυμαντικών, καθώς μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες.

Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ακόμα ουρεί μέσα στο σπίτι, ενώ την έχετε εκπαιδεύσει να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο, μπορεί να είναι σημάδι της ασθένειας κατώτερης ουροφόρου οδού γάτας (FLUTD). Αυτό το θέμα υγείας μπορεί να είναι επώδυνο και δυνητικά επικίνδυνο, οπότε μιλήστε στον κτηνίατρό σας εάν έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.

 

Μαθαίνωντας στη γάτα σας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο

 

Ένα ζωτικό μέρος της εκπαίδευσης ενός γατιού είναι να του δείξετε πότε και πού πρέπει να γρατσουνίσει, έτσι ώστε να μην καταστρέψει τα έπιπλά σας!

Ένα ονυχοδρόμιο μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιφάνεια για οποιεσδήποτε επιθυμίες για γρατσούνισμα της γάτας σας, αλλά ίσως χρειαστεί να της δείξετε πώς να το χρησιμοποιεί. Ξεκινήστε, δείχνοντας στο γατάκι σας το ονυχοδρόμιο, και κουνώντας ένα παιχνίδι γύρω-γύρω για να τα ενθαρρύνετε να παίξουν. Όταν τα νύχια τους ακουμπήσουν την επιφάνειά του ονυχοδρομίου, θα καταλάβουν το σκοπό του.

Επιπλέον, δοκιμάστε να σηκώσετε τα μπροστινά πόδια του γατιού σας και με καθοδικές κινήσεις να γρατσουνίσετε την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο θα του έχετε δείξει πώς να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και σύντομα θα δοκιμάσει να το χρησιμοποιήσει και μόνο του. Επίσης, το να προσθέσετε γατόχορτο (catnip) στο ονυχοδρόμιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να το κάνετε λίγο πιο ελκυστικό για το κατοικίδιό σας!

Όταν η γάτα σας χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο, ενθαρρύνετέ την. Το άρωμα που μένει στην επιφάνεια από το γρατσούνισμα της γάτας σας θα την προσελκύσει πίσω σε αυτή στο μέλλον.

 

Ενθαρρύνοντας τη γάτα να έρθει στην αγκαλιά σας

 

Όπως τα μικρά παιδιά, τα γατάκια είναι γεμάτα περιέργεια, ενθουσιασμό και ενέργεια! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην θέλουν να παραμείνουν ακίνητα σε ένα μέρος, ή να νιώθουν ανήσυχα όταν τα αγκαλιάζετε, όσο κι αν σας λατρεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλύτερης ηλικίας γάτες που έχετε υιοθετήσει, οι οποίες θέλουν να εξερευνήσουν τον χώρο και να συνηθίζουν στο νέο περιβάλλον και τη νέα οικογένεια τους.

Δώστε χρόνο στη γάτα σας για να μεγαλώσει ή για να προσαρμοστεί, και μην την πιέζετε να παραμείνει σε ένα μέρος ή να την πάρετε αγκαλιά αν δεν θέλει! Με λίγη υπομονή κατανόηση και συμβιβασμό, η γάτα σας σύντομα θα έρθει στην αγκαλιά σας!

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password