Blog navigation

Κατοικίδιοι παπαγάλοι

Δεδομένου λοιπόν ότι αποτελεί δέσμευση ενδεχομένως και για το υπόλοιπο της ζωής μας, υπάρχουν παράμετροι τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε πριν υιοθετήσουμε έναν παπαγάλο. Η πρώτη αγορά που πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα – ή λίγο πριν- με την απόκτηση του παπαγάλου, είναι το κλουβί του.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά σχέδια και μεγέθη, σε διαφορετικές τιμές. Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληροί το κλουβί της επιλογή σας είναι να είναι αρκετά ευρύχωρο για τις ανάγκες του παπαγάλου, ο οποίος θα περνάει άλλωστε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του και βεβαίως να σας διευκολύνει στην καθαριότητα και τη φροντίδα του. Το «πάτωμα» του κλουβιού, πρέπει να καλύπτεται από κάποιο υλικό που να μπορείτε με ευκολία να αλλάζετε τακτικά. Προτείνουμε τις παλιές εφημερίδες, καθώς τα ροκανίδια ή ο «χαρτοπόλεμος» που συχνά χρησιμοποιούνται μεταφέρονται πολύ εύκολα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με τον αέρα.

 Αφού οργανώσετε το κλουβί, επιλέξτε με προσοχή την τοποθεσία του. Αποφύγετε δια ροπάλου τα σημεία που είναι εκτεθειμένα σε μυρωδιές ή καπνούς, καθώς τα πτηνά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτά. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι ατμοί από το μαγείρεμα μπορούν να αποβούν μοιραίοι για το νέο σας κατοικίδιο. Αποφύγετε επίσης τα ρεύματα από ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, αλλά και την έκθεση στον ήλιο. 

Οι παπαγάλοι είναι αγαπητά κατοικίδια πτηνά, κυρίως για την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευφυΐα τους (πολλών αντιστοιχεί σε ευφυΐα 5χρονου παιδιού) και την ικανότητά τους να μιμούνται ήχους, την ανθρώπινη ομιλία αλλά και να μαθαίνουν κόλπα που εντυπωσιάζουν και φυσικά, για τα υπέροχα χρώματα του πτερώματός τους.

Πριν αποκτήσουμε και το πιο μικρό παπαγαλάκι αλλά έστω και μετά, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, να διαβάσουμε για το προφίλ του είδους που μας ενδιαφέρει, τις απαιτήσεις του σε χρόνο, συντροφιά, να μάθουμε την ψυχολογία των πουλιών αυτών, που όπως κάθε έξυπνο πλάσμα, έχει ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο αλλά και για να μάθουμε πως θα πετύχουμε μια πιο αποτελεσματική αλληλεπίδραση μαζί του.

Όπως για εμάς, πολύ περισσότερο για τα πουλιά μας ισχύει το "είμαστε ότι τρώμε". Κυρίως επειδή τα πουλιά εξαρτώμενα από εμάς, δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν το αντανακλαστικό του οργανισμού τους στην ανεύρεση αντίδοτου σε κάθε πιθανή ακατάλληλη τροφή, είναι ευθύνη μας, να είμαστε πολύ σχολαστικοί και προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών που έχουμε στην διάθεσή τους.

Η διατροφή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία συσκευασμένων σπόρων, εν μέρει με pellets, χορταρικών, αρωματικών φυτών , λαχανικών, φρούτων, αυγοτροφής, βρασμένου αυγού και φύτρων. 

Διαθέσιμα πρέπει να υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία σε μορφή άμμου ή πέτρας, καθώς επίσης και κόκαλο σουπιάς για λήψη ασβεστίου, ξηρά βότανα και μπαχαρικά, όπως και  καρβουνάκι ενεργού άνθρακα ή ζεόλιθος για την αποτοξίνωση του οργανισμού τους (προσοχή, αυτά τα δύο τελευταία, ποτέ κατά την χορήγηση φαρμάκων).

Πουλιά που ζουν μόνιμα ή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε εσωτερικούς χώρους, αναπόφευκτα θα ασθενήσουν.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ενδείξεων κάποιας σοβαρής ασθένειας, συζητάμε φυσικά μεταξύ μας αλλά πάντα ως άριστη λύση προκρίνεται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικευμένο γιατρό και μάλιστα σε κάποιον που να διαθέτει εξοπλισμό εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου.

  • Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password